Geldzaken

Bijna met pensioen? Let hier dan even op

Als je bijna met pensioen gaat, is het belangrijk om te kijken hoe je pensioen ervoor staat. Hoeveel pensioen krijg je straks per maand en hoeveel heb je nodig?

 

Hoeveel pensioen krijg je?

Iedereen in Nederland krijgt AOW. Daarnaast heb je als je in loondienst hebt gewerkt waarschijnlijk werknemerspensioen opgebouwd. Hoeveel je krijgt vind je op mijnpensioenoverzicht.nl. Let op: het gaat hier om brutobedragen. Je moet hierover nog belasting betalen.

> Zoek op hoeveel pensioen jij krijgt

Hoeveel pensioen heb je nodig?

Bereken hoeveel geld je na je pensionering nodig hebt. Hoe hoog zijn je woonlasten straks? Wat voor wensen heb je na je pensionering. Verwacht je dat je op een gegeven moment hogere zorgkosten krijgt? Check of het pensioen dat je krijgt en eventuele andere inkomsten die je hebt genoeg zijn om de kosten te betalen.

Verhoging AOW-leeftijd

Je kreeg altijd vanaf je 65e verjaardag een AOW-uitkering. Dat is veranderd. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. De leeftijd waarop jij AOW krijgt is afhankelijk van je geboortedatum.

> Check je AOW-leeftijd

AOW-gat

Als je al een tijdje met prepensioen of vut bent, krijg je door de verhoging van de AOW-leeftijd mogelijk te maken met een AOW-gat. Je hebt een AOW-gat als je prepensioen- of vut-uitkering stopt als je 65 wordt terwijl je pas later een AOW-uitkering krijgt.

> Lees meer over het AOW-gat

Nabestaandenpensioen

Kijk wat er geregeld is voor je partner als jij zou overlijden. Vaak heeft je partner recht op een nabestaandenpensioen van je pensioenuitvoerder. De hoogte van het nabestaandenpensioen is vaak anders na pensionering van je partner dan daarvoor. Als je eerder getrouwd bent geweest of hebt samengewoond heeft je ex-partner vaak recht op een buitengewoon nabestaandenpensioen. Dit pensioen gaat af van het nabestaandenpensioen van je huidige partner.

Uitruilen ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen

Je kunt er tot je pensioendatum voor kiezen een deel van je ouderdomspensioen in te ruilen voor nabestaandenpensioen of andersom. Dit kan alleen bij nabestaandenpensioen op opbouwbasis. Als je kiest voor minder ouderdomspensioen, krijgt je partner na jouw overlijden een hoger nabestaandenpensioen. Als je geen partner hebt, kun je het nabestaandenpensioen omruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor jezelf.

Beschikbare premieregeling

Bij de meeste pensioenregelingen krijg je vanaf je pensioendatum een uitkering van je pensioenuitvoerder. Dit kan anders zijn als je pensioen opbouwt volgens een beschikbare premieregeling. Vaak heb je dan een pensioenbedrag bij elkaar gespaard. Hiermee moet je kort voor je pensionering een pensioenuitkering kopen. Dit kun je ook doen bij een andere pensioenuitvoerder dan waar je het pensioen hebt opgebouwd. Vraag bij je pensioenuitvoerder of een financieel adviseur na wat je opties zijn.

Ex-partner en het recht op jouw pensioen

Als je eerder getrouwd bent geweest of hebt samengewoond heeft je ex-partner vaak recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. In principe krijgen jullie allebei de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Dit is wel afhankelijk van het moment van de scheiding.

 

Bron: wijzeringeldzaken.nl

Tags

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!