Cultuur

Binnenkijken bij ’s werelds mooiste operahuizen

Je hoeft echt geen operaliefhebber te zijn om de schoonheid van de deze operahuizen te waarderen. Van grootse 18e eeuwse pracht en praal tot moderne meesterwerken. We hebben de mooiste operahuizen van de wereld bij elkaar gezet. En mocht je eens in de buurt zijn, ze zijn een bezoekje zeker waard

 

Amazonas1

Teatro Amazonas | Manaus | Brazilië

De ligging van dit operahuis is misschien wel het meest opmerkelijk. Het ligt namelijk in Manaus midden in het Amazone regenwoud. Het werd gebouwd tijdens de hoogtijdagen van de rubberplantages. De bouwmaterialen werden van over de hele wereld ingevoerd. Marmer uit Italië, staal uit Engeland en meubilair uit Parijs. De buitenkant van de koepel is bedekt met 36.000 keramische tegels in de kleuren van de Braziliaanse vlag. De eerste opera werd in 1897 opgevoerd. Toen de rubberhandel inzakte werd het theater gesloten en er werd 90 jaar lang geen voorstelling gegeven totdat het in 1990 weer in gebruik werd genomen.


 

Garnier1

Palais Garnier | Parijs | Frankrijk

Het Palais Garnier aan de Avenue de l’Opera is een van de bekendste operahuizen ter wereld, deels omdat de Phantom of the Opera zich er af speelt. Het is ontworpen door architect Charles Garnier en de bouw was afgerond in 1875. Het is het grootste operagebouw ter wereld en is 125 meter breed, 173 meter lang en 73,6 meter hoog.

De kroonluchter aan het plafond weegt 6 ton en werd ook door Garnier zelf ontworpen. In 1962 heeft de bekende schilder Marc Chagall nog fresco’s op het plafond aangebracht. Tegenwoordig worden er in het theater geen opera’s meer opgevoerd maar worden alleen nog voor balletvoorstellingen gehouden


 

Saatsoper1

Wiener Staatsoper | Wenen | Oostenrijk

De Weense Staatsopera hoort er bij de bekendste operahuizen van de wereld. De bouw begon in 1861 naar ontwerp van de architecten Edward van der Nüll en August Sicard von Sicardsburg. Als het eerste gebouw aan de nieuwe Weense Ringstraat werd het in het begin niet echt gewaardeerd door de bevolking. Na een verhoging van het straatniveau met 1 m smaalden de Weensen het operahuis zelfs als een “weggezakte kist”. Omdat ook Keizer Frans Jozef  erop kritiek uitoefende, pleegde van der Nüll begin 1868 zelfmoord. Twee maanden later bezweek von Sicardsburg voor een hartinfarct. Op deze manier hebben de beide architecten de voltooiing van het gebouw niet meegemaakt. Die opening vond plaats op 25 mei 1869 met de opera “Don Giovanni” van Wolfgang Amadeus Mozart te midden van een stormachtig applaus. Rond het einde van de Tweede Wereldoorlog door bommen zwaar beschadigd werd het gebouw heropgebouwd en op 5 november 1955 met de opera “Fidelio” van Ludwig van Beethoven heropend.


 

Scala1

La Scala | Milaan |Italië

La Scala in Milaan is al sinds de eerste voorstelling in 1778 een vooraanstaand operahuis. Het neoclassicistische ontwerp van Guiseppe Piemarini is beroemd vanwege de fantastische akoestiek. Deze perfecte omstandigheden vragen dan ook het uiterste van de artiesten die er optreden. Elke noot wordt gehoord en wie zich bewezen heeft in La Scala kan overal optreden.


 

Teatro Colón | Buenos Aires | Argentinië

In 1908 werd het theater geopend met een opvoering van Verdi’s ‘Aïda’. Met bijna 2.500 stoelen en 1.000 staanplaatsen was het het grootste operahuis ter wereld tot de opening van het Sydney Opera House in 1973. De akoestiek is beroemd maar ook berucht omdat het de artiesten geen ruimte voor fouten geeft. Of zoals Pavarotti het zelf verwoordde: “Als je daar een valse noot zingt merkt iedereen het.’


 

Metropolitan1

Metropolitan Opera House | New York | Verenigde Staten

Operaliefhebbers kennen het simpelweg als ‘The Met”, maar voluit heet het The Metropolitan Opera House. Het werd geopend in 1966 en staat bekend om de goede akoestiek en het goede zicht op het toneel. Architect van het gebouw is Wallace K. Harrison die het theater een modern ontwerp gaf met een witte travertin facade en een serie grote bogen. Ook hier maakte Marc Chagall twee muurschilderingen in de lobby.


 

Sydney1

Sydney Opera House | Sydney | Australië

Het is het bekendste gebouw van Australië en dat is niet verwonderlijk. De ontwerp van de Deense architect Jørn Utzon is een 20e eeuws meesterwerk en staat sinds 2007 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het plan om het Sydney Opera House aan de haven van Sydney te bouwen, ontstond in 1955. Er werd een internationale architectuurwedstrijd voor uitgeschreven. Utzon de wedstrijd met dit ontwerp; hij zou het ontwerp in één keer zonder meetlat of rekenmachine vanuit de hand hebben getekend. Utzon hield veel van zeilen. Dit gebouw zou zijn liefde voor de zeilsport symboliseren omdat de daken niet alleen op schelpen lijken maar ook op de zeilen van een groot zeilschip. Het werd in 1973 geopend meer dan 10 jaar na de geplande opening en uiteindelijk waren de kosten 14 keer hoger dan het oorspronkelijke budget. Het dak bestaat uit 1.056.000 tegeltjes in wit- en grijstinten, die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn. De tegels zijn in een bepaald patroon neergelegd. Onder de tegels zitten ribben die onderling zijn verbonden met kabels met daartussen een soort betonnen deksels. Bij de openingen van de schelpen zijn de ribben niet afgedekt met tegels of beton, maar met glas.


 

Verona1

Verona Arena | Verona | Italië

De Arena van Verona is een Romeins amfitheater in de Italiaanse stad Verona. Het is een van de best bewaarde amfitheaters dat nog volledig in gebruik is. De Arena van Verona wordt gezien als het symbool van Verona. De arena is gebouwd in 30 na Christus en heeft een afmeting van 138 bij 110 meter. Oorspronkelijk had de arena nog een derde ring en een buitenmuur. Deze zijn echter gesneuveld bij een aardbeving in 1117. Na de nodige herstelwerkzaamheden door de eeuwen wordt de arena nu gebruikt voor operavoorstellingen vanwege zijn uitstekende akoestiek. De arena biedt tijdens de operavoorstellingen plaats aan circa 22.000 bezoekers.

 

 

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!