Culinair Gezondheid

Deze 10 superfoods zijn eigenlijk supergewoon

Bij superfoods denk je waarschijnlijk gelijk aan Chia-zaden of Goji-bessen, maar deze 10 superfoods zijn zo gewoon dat je er niet eens bij stilstaat hoe goed ze voor je zijn. Ze houden je gezond, geven je energie en gaan ook veel leeftijdsgebonden kwaaltjes tegen.

 

Superfoods1Citroenen

Waarom zijn ze gezond:
Eén citroen geeft je al meer dan je dagelijkse vitamine C behoefte. Deze vitamine C helpt het ‘goede’ HDL-cholesterol te verhogen en zorgt voor steviger botten.

Vitamine C en andere antioxidanten in citroenen bestrijden schade door vrije radicalen. Schade door vrije radicalen – vooral als gevolg van UV-straling en gifstoffen uit het milieu – is verantwoordelijk voor vele symptomen van veroudering. Inname van antioxidanten kan helpen schade te compenseren en minimaliseert rimpels.

Tip: Voeg een schijfje citroen toe aan je thee. Uit studie is gebleken dat de citroen er voor zorgt dat je lichaam opname van de antioxidanten tot 80% kan verhogen.


broccoliBroccoli

Waarom is het gezond:
Eén stronk broccoli bevat meer dan 100% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine K en 200% van je dagelijkse vitamine C. Beiden essentieel voor sterke botten.

Tip: Door de broccoli in de magnetron te bereiden blijft meer dan 90% van de vitaminen behouden. Bij koken of stomen is dat maar 66%.


Superfoods3Pure chocolade

Waarom is het gezond:

Al een klein stukje chocolade kan helpen je bloeddruk te verlagen.

Cacao zit vol met anti-oxidanten die helpen het ‘slechte’ cholesterol te verlagen en het ‘goede’ cholesterol te verhogen.

Tip: Pure chocolade bevat meer dan 3 keer zoveel antioxidanten als melkchocolade.


Superfoods4Aardappels

Waarom zijn ze gezond:
Eén aardappel bevat net zoveel foliumzuur als een portie spinazie of broccoli.

Zoete aardappels zijn echte vitamine A-bommetjes en bevatten 8 keer je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A. En deze vitamine A versterkt je immuunsysteem.

Tip: Laat je aardappel afkoelen voor je hem eet. Uit onderzoek blijkt dat het zetmeel uit afgekoelde aardappels nauwelijks verteerd wordt en dat helpt je weer bij het afvallen.


Superfoods5Zalm

Waarom is het gezond:
Een geweldige bron van Omega-3-vetzuren die extra bescherming geven tegen hart- en vaatziekten.

100 gram zalm bevat 50% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid niacine dat waarschijnlijk helpt om Alzheimer en geheugenverlies tegen te gaan.

Tip: Kies voor wilde zalm boven gekweekte. De gekweekte zalm bevat namelijk wel 16 keer zoveel schadelijke PCB’s als de wilde zalm.


 

Superfoods6Walnoten

Waarom zijn ze gezond:
Walnoten bevatten de grootste hoeveelheid cholesterol verlagende Omega-3-vetzuren van alle noten.

Van omega-3 wordt ook gezegd dat het je huid beschermt tegen de zon, maar vergeet je zeker niet in te blijven smeren met zonnebrandcreme.

Tip: Eet een paar walnoten als toetje. De melatonine in de walnoten helpen je beter in slaap te vallen.


Superfoods7Avocado

Waarom zijn ze gezond:
Ze zijn rijk aan verzadigde vetzuren die het cholesterol helpen verlagen.

Eén avocado bevat de helft van alle vezels en 40% van het foliumzuur dat je per dag nodig hebt.

Tip: Als je avocado door je salade doet, neemt je lichaam andere voedingsstoffen als beta-caroteen drie tot vijf keer sneller op.


Superfoods8Knoflook

Waarom is het gezond:
Knoflook vergroot de weerstand tegen infecties en schimmels en verlaagt de bloeddruk.

Dit komt doordat knoflook de stof allicine bevat die in het lichaam wordt omgezet in allicine. Deze stof heeft een positieve werking in het menselijk lichaam.

Tip: Geplette knoflook laat de meeste allicine los. En zorg dat je knoflook niet langer dan 10 minuten kookt want dan gaan belangrijke voedingsstoffen verloren.


Pile of baby spinachSpinazie

Waarom is het gezond:
Gekookte spinazie bevat zowel luteïne als  zeaxanthine, twee stoffen die de leeftijdsgebonden achteruitgang van de ogen en ons zicht tegengaat.

Spinazie helpt mee om verschillende kankersoorten te voorkomen.

Tip: Doe spinazie door je smoothie. Je proeft er weinig van, beloofd,  maar het is zo gezond. Probeer eens een smoothie van spinazie, wortel, banaan, appelsap en ijs.


Superfoods10Bonen

Waarom zijn ze gezond:
Eet een paar keer per week bonensoorten en de kans op een hart- en vaatziektes neemt met 22% af.

Ook de kans op borstkanker neemt af door het eten van bonen.

Tip: Hoe donkerder de boon, hoe meer antioxidanten er in zitten. In zwarte bonen wel 4o x zoveel als in witte bonen.


Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!