Culinair Gezondheid Lifestyle

Vlees eten mag gerust. Elke dag!

Vlees is goed voor je, vlees is niet goed voor. Beide meningen hoor je geregeld. Maar volgens wetenschappelijke studies kunnen we zeggen dat het niet ongezond is. Belangrijker is om te kijken welk vlees je eet en hoeveel. Daarin zit namelijk het verschil.

De wetenschap maakt onderscheid tussen rood vlees en wit vlees. Als je de consumptie van rood vlees beperkt tot circa 500 gram per week is het helemaal niet schadelijk. Het is dan zelfs gezond vanwege de diverse voedingsstoffen. Geniet dus gerust van je biefstukje! 

Naarmate je ouder wordt ga je meestal steeds bewuster om met voeding, ook als het gaat om vlees. Vlees pas bij een gezonde lifestyle, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. In tegenstelling tot wat velen beweren het nuttigen van rood vlees dus in het geheel niet slecht, mits je het eten daarvan beperkt tot “af en toe”. Wit vlees mag overigens gerust, elke dag.

 

Senior couple in home kitchen looking at tablet

Het onderscheid tussen rood en wit vlees

Met rood vlees wordt niet bedoeld vlees dat niet doorbakken is, dat dus nog rood is van binnen. Onder rood vlees wordt verstaan vlees dat komt van zoogdieren. Van de koe dus, maar ook van dieren als schapen, herten, hazen en lammeren. Wit vlees komt van pluimvee en gevogelte. Wetenschappers maken een uitzondering voor vlees van kalveren, konijnen en varkens, die mag je als wit vlees beschouwen.

Rood vlees bevat verzadigde vetten die de neiging hebben om het cholesterolgehalte verhogen. Magere soorten rood vlees zoals rosbief en magere runderlappen bevatten minder verzadigde vetten dan vette soorten. In die laatste categorie vallen onder andere een speklapje, schouderkarbonade en rookworst.


Vlees past in een gezond eetpatroon!… maar wel aan de regels houden…


Wit vlees kun je veilig eten zonder je zorgen te maken over je gezondheid. Zeker als je het combineert met granen of brood, maar vooral met groenten, veel groenten. De vezels, de minerale zouten, de vitamines en antioxidanten er in de groenten zijn een heus tegengif voor de ziektes die een overdaad aan vlees kan veroorzaken. O ja, vergeet niet vis te eten, 2 keer in de week!

 

Sliced steak with couscous and vegetables

Recepten voor een gezonde maaltijd, met vlees, zijn er in overvloed. Enkele voorbeelden: www.supersnelgezond.nl, www.receptenvandaag.nl, www.gezonderecepten.nl.

Bon appetit!

 

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!