Geldzaken

Wil je doorwerken na je pensioen? 5 dingen die je dan moet weten.

Je voelt je nog goed, je houdt van je werk en je hebt eigenlijk geen zin om nu al thuis te gaan zitten. Dan kies je er misschien wel om door te werken na je pensioen. En je bent niet de enige. In Nederland werken tienduizenden mensen lekker door na hun pensioen. Soms uit noodzaak, maar meestal omdat ze het zelf willen.

En ook een kwart van de werkgevers wil liever geen nog geen afscheid nemen van AOW’ers na hun pensioen. Vaak omdat niet weten waar ze geschikte opvolgers vandaan moeten halen of omdat ze ervaren krachten nodig hebben om jong personeel op te leiden. Win-win situatie voor iedereen dus.

Maar als je door blijft werken veranderen er wel een aantal dingen. Waar moet je op letten? Lees de volgende punten

1. Lees je cao of arbeidscontract na

In veel cao’s en arbeidscontracten is bepaald dat je arbeidsovereenkomst automatisch eindigt als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Als je toch wilt blijven werken kun je met je werkgever onderhandelen over een nieuw contract.

Staat er niks in over in? Dan loopt de overeenkomst gewoon door. Als je werkgever van je af wil, moet hij een ontslagvergoeding aanvragen bij het UWV Werkbedrijf.

Het kan ook stilzwijgend worden verlengd. Dan moet je gewoon blijven doorwerken en je werkgever moet je gewoon blijven uitbetalen.

2. Je houdt netto meer over

Je werkgever hoeft voor AOW’ers heel veel premies, waaronder AOW en WIA, niet meer te betalen. Daardoor pakt het belastingtarief over de eerste 33.400 euro zo’n 18% lager uit.

Dus over de eerste belastingschijf tot circa 19.500 euro betaal je dan nog maar 19% belasting in plaats van 37%. Over de tweede schijf (tot 33.400 euro) gaat het tarief omlaag van 42% naar 24%.

3. Werkgever betaalt niet meer lang door bij ziekte

Je werkgever moest je bij ziekte altijd twee jaar lang doorbetalen. Nu je AOW’er bent hoeft dat vanaf 1 januari 2016 nog maar dertien weken. Je werkgever heeft echter niet het recht om je in die periode te ontslaan.

Werk je via een uitzendbureau of heb je een tijdelijke arbeidsovereenkomst die eindigt tijdens die dertien weken? Dan heb je recht op een Ziektewet-uitkering van maximaal die periode.


“25% van de werkgevers wil graag ervaren krachten behouden.”


4. Je behoudt recht op minimumloon

Eerst had je als doorwerkende pensionado geen recht op het minimumloon. Maar sinds 1 juli 2015 heeft de overheid dit veranderd en vallen AOW’ers er ook onder. De overheid hoopt zo oneerlijke concurrentie tussen AOW’ers en jongere werknemers te voorkomen.

5. Na 6 tijdelijke contracten automatisch vast contract

Je mag maar op zes tijdelijke contracten werken tijdens vier jaar. Na die contracten wordt je contract automatisch vast. Dit geldt alleen voor contracten die zijn aangegaan nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Bij een tussenperiode van zes maanden gaat de overheid de tijdelijke contracten opnieuw tellen.

 

Bron: iexgeld.nl

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!