Cultuur Tech

19e-eeuwse visie op het jaar 2000

Wie boven de vijftig is heeft zelf al heel wat ontwikkelingen meegemaakt. Denk maar aan de opkomst van de TV, de computer, de mobiele telefoon en natuurlijk ook het internet. Wie had vijftig jaar geleden kunnen bedenken hoe de wereld nu is. Toch hebben een aantal kunstenaars honderd jaar geleden al voorspeld hoe het er in het jaar 2000 uit zou zien.

 


Postbode in afgelegen gebieden


Kunstenaar Jean-Marc Côté en ander kunstenaars hebben rond 1900 een serie futuristische tekeningen gemaakt van hun visie op het leven in het jaar 2000. De tekeningen zouden worden uitgegeven als ansichtkaarten voor de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900. Maar helaas is dat vanwege financiële problemen niet doorgegaan. Pas in 1986 zijn ze voor het eerst gepubliceerd in het boek Futuredays van Isaac Asimov.

Sommige voorspellingen accuraat

Interessant om te zien is hoe ze in sommige gevallen best dicht bij de waarheid zaten. Kijk maar eens naar het rijdende huis, dat scheelt niet zo veel met onze huidige caravans of campers. De automatische kapper of kleermaker zal echter nog wel even toekomstmuziek blijven.

 


Een hardwerkende boer

 


Elektrisch vegen en dweilen

 


Een automatisch orkest

 


School in het jaar 2000

 


Kippenfokkerij

 


Luchttaxi’s

 


Vliegende brandweermannen

 


Schoonheidsbehandelingsmachine voor dames

 


Nieuwerwetse kapper

 


Luchtgevecht

 


De laatste mode


 

Bron: publicdomainreview.com

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!