Auto's

20 jaar auto’s crashen redt 78.000 levens

Waar we vroeger nog gewoon zonder gordels in de auto zaten, zijn we nu omringd door hypermoderne veiligheidsvoorzieningen. Rondom airbags, kreukelzones, etc. Auto’s zijn niet alleen veiliger voor de inzittenden zelf geworden, maar ook voor bijvoorbeeld voetgangers. Deze veiligheid is voor een groot deel te danken aan de botsproeven door de EuroNCAP-crashtest.

 

Het is 20 jaar geleden dat de eerste Euro NCAP test plaatsvond. Sinds die tijd zijn er al ruim 1.800 auto’s in puin gereden. De resultaten van deze proeven zijn niet alleen spectaculair om te zien, ze geven de fabrikanten ook heel veel informatie die ze weer gebruiken om hun ontwerpen steeds veiliger te maken.

De tests zijn voor consumenten ook een heel eenvoudige manier om hun autokeuze te baseren op de veiligheid van een bepaald model. Elke fabrikant doet daarom zijn uiterste best om zo hoog mogelijk te scoren.

De lat ligt hoog vanaf het begin

In 1997 was de maximale score 4 sterren. Bij de eerste test werden 7 auto’s getest en de resultaten waren niet heel bemoedigend. Met 3 sterren waren de Ford Fiesta en de Volkswagen Polo de winnaars. De Fiat Punto, de Nissan Micra, de Opel Corsa en de Renault scoorden een magere 2 sterren. Maar de absolute verliezer was de Rover 100, deze scoorde slechts 1 punt.

Hoewel men destijds zei dat de test zo streng was dat geen enkele auto de volle 4 sterren zou behalen wist de Volvo S40 deze een paar maanden als eerste auto toch te scoren. Tegenwoordig ligt de lat nog veel hoger en is de maximale score 5 sterren.

Het veiligheidsniveau is enorm toegenomen

Hoeveel de veiligheid in die 20 jaar verbeterd is zie je goed in deze film waarin een Rover 100 uit de jaren negentig en een moderne Honda Jazz vergeleken worden. Het verschil tussen de twee auto’s is enorm. Waar het passagierscompartiment van de Rover 100 volledig vervormd wordt, blijft het bij de Honda Jazz intact. Je kunt je voorstellen welk verschil dat maakt voor de overlevingskansen van de passagiers van beide auto’s.

 

Best zonde van al die auto’s zul je misschien denken, zeker als je weet dat al voor €160 miljoen aan auto’s is gecrasht door de Euro NCAP. Maar aan de ander kant: de tests hebben geholpen bij het redden van 78.000 levens. Met elke crashtest worden er zo’n 43 levens gered, en dat is veel meer waard!

Wilt u alle testresultaten van de afgelopen jaren zien en kijken hoe goed uw auto scoort? Kijk dan hier op de site van de Euro NCAP.

 

Bron: euroncap.com

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!