Gezondheid Lifestyle

Aantal 100-jarigen de afgelopen twintig jaar verdubbeld

Goed nieuws! Met een beetje geluk mag je nog even door, of beter gezegd: nog heel lang door zelfs. Want de kans is steeds groter dat ook jij de 100 zou kunnen halen!

 

Volgens de laatste cijfers van het CBS is het aantal 100-plussers de afgelopen twintig jaar namelijk verdubbeld. Op 1 januari 2017 telde Nederland 2.225 mensen die 100 jaar of ouder waren. Het jaar ervoor waren dat er 124 minder en twintig jaar geleden zelfs maar de helft.

En dat aantal 100-plussers gaat de komende jaren alleen maar toenemen. Het CBS verwacht dat er in 2031 meer dan 4.000 mensen zijn die al minstens 100 kaarsjes hebben mogen uitblazen. Met honderd behoor je in de (verre) toekomst misschien wel zelfs tot de jonkies…

Honderd worden blijft natuurlijk nog wel een uitzondering, maar ook het aantal tachtigers en negentigers neemt toe. Tussen 1997 en 2017 nam het aantal tachtigers met 52 procent toe tot ruim 642 duizend, het aantal negentigers steeg met 90 procent tot bijna 112 duizend.

De stijging hangt samen met de almaar dalende sterftekansen en een gestage toename van de geboorten vanaf halverwege de 19e eeuw tot ver in de 20e eeuw. Vanaf 2020 zal het aantal honderdplussers naar verwachting sneller stijgen. Dit laatste hangt samen met een kleine babyboom kort na de Eerste Wereldoorlog.

Griekenland koploper 100-plussers

Als we kijken naar het aantal 100-plussers in Europa vallen wel een aantal dingen op. In Nederland telden we in 2015 128 100-plussers per miljoen inwoners. In de zuidelijker landen als Portugal, Frankrijk, Spanje en Italië ligt dat aantal veel hoger. En Griekenland is wat dat betreft Europees kampioen oud-worden. In 2015 waren maar liefst 565 per miljoen Grieken minstens honderd jaar oud!

Hoe dat kan? Het lekkere klimaat? Het mediterrane dieet? Het relaxte leven? Misschien wel van alles wat.

 

Bron: cbs

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!