Cultuur Lifestyle

Deze kleurenfoto’s nemen je mee naar het Nederland van 100 jaar geleden

Bij foto’s van vroeger denk je automatisch aan zwart/wit. Zelfs in onze eigen jeugd werd er nog bijna geen kleurenfoto gemaakt. Toch bestaat de techniek om kleurenfoto’s te maken al meer dan 100 jaar!

 

In 1907 vonden de twee Franse broers August en Louis Lumière namelijk een techniek uit waarmee echte kleurenfoto’s gemaakt konden worden, de Autochrome Lumière. Het was een heel ingenieus proces dat gebruik maakte van glazen platen waarop een laag microscopisch kleine gekleurde aardappelzetmeelkorrels werden aangebracht.

De foto’s die ermee gemaakt werden waren prachtig en hadden een dromerige schilderij-achtige sfeer. En nu is het voor ons dus mogelijk om de wereld van meer dan 100 jaar geleden terug te zien in de originele kleuren. De foto’s uit deze serie komen uit de collectie van het Rijksmuseum en zijn gemaakt tussen de periode van 1907 en 1930. Ze laten zie hoe Nederland er in die tijd in kleur uitzag.

 

Bron: Rijksmuseum

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!