Geldzaken Wonen

Doe-het-zelf of toch beter van niet?

De afgelopen jaren hebben veel mensen voor de doe-het-zelf-route gekozen, boven het uitbesteden van een klus in huis. Dit onder andere als gevolg van de economische omstandigheden. Maar niet iedereen is even handig en ook jouw tijd is geld waard. Stel jezelf drie belangrijke vragen, voor je je in een klusavontuur stort.

 

Weet ik waar ik aan begin?

Op internet is tegenwoordig volop informatie te vinden over klussen en techniek. Dit kan ontzettend handig zijn voor kleine reparaties die gemakkelijk zelf uit te voeren zijn. Bijvoorbeeld als de vaatwasser een foutmelding geeft die met een vervuild filter te maken heeft. Of als de cv-ketel aangeeft dat de waterdruk moet worden verhoogd. Zeker omdat veel mensen de handleidingen van aangeschafte apparatuur na verloop van tijd weggooien of om een andere reden niet meer kunnen vinden als het erop aankomt.

Maar een extra buitenkraan in de tuin aanleggen, zelf een keuken plaatsen of een extra groep plaatsen in de stoppenkast, is een ander verhaal. Zulke complexe klussen kun je alleen uitvoeren als je ervoor bent opgeleid of als je het geluk hebt in het verleden samen met een ervaren klusser een dergelijk project te hebben uitgevoerd. Anders is de kans groot dat het resultaat niet is wat je voor ogen hebt en dat je alsnog een professional moet inhuren om je te helpen of zaken te herstellen.

Loop ik gevaar?

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie blijkt dat maandelijks 300 mensen in het ziekenhuis belanden, als gevolg van een klusongeval. 95 procent van hen is man, gemiddeld zijn zij 50 jaar oud.

Gevaarlijke klussen zijn bijvoorbeeld die waarbij gebruik wordt gemaakt van elektrische apparaten als een cirkelzaag, een spijkerapparaat of een boor. Ook projecten waarbij sprake is van elektriciteit letsel tot gevolg hebben. En hoogte is een belangrijke factor. Jaarlijks belanden heel wat mensen op de EHBO als gevolg van een val van een ladder.

Een ander, sluipend gevaar is het werken met giftige stoffen. Van asbest is inmiddels wel bekend dat dit niet in woonhuizen thuishoort. Loodhoudende verfsoorten of leidingen zijn minder snel herkenbaar. Zorg in elk geval altijd voor de juiste bescherming en dat je uitgerust en goed geïnformeerd en met de juiste apparatuur aan een klus begint.

Hoeveel tijd wil ik investeren?

In Nederland is het heel normaal om zelf het weekend te klussen in huis of daar zelfs vrije dagen voor op te nemen. De vraag is: wat is het je waard? Als een klus 300 euro aan arbeidsloon kost en je denkt daar zelf 5 uur aan kwijt te zijn, is jouw ‘uurloon’ dus 60 euro. (Nog even buiten beschouwing latend dat het klussen soms meer tijd in beslag neemt dan gedacht.)

De vraag is of je deze tijd niet beter kunt besteden. Want hoeveel tijd kost het opnemen van een vakantiedag je? Bovendien is de huur van apparatuur voor jou waarschijnlijk duurder dan voor de professional, evenals de aanschaf van materialen. Uiteindelijk is het de ‘Total Cost of Ownership’ die bepaalt of zelf klussen het waard is, een afweging tussen materiaalkosten en uurloon van de professional aan de ene kant en aan de andere kant het ‘uurloon’ dat je jezelf waard vindt, je materiaalkosten en eventuele extra kosten als het misgaat (‘faalkosten’).

 

Bron: thuiscomfort

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!