Cultuur

Dunkirk. Een indrukwekkende oorlogsfilm

Dunkirk gaat over de Slag om Duinkerke. Hoewel de film pas in juli 2017 in de bioscoop uitkomt is de trailer al wel te zien. Dunkirk is geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan, bekend van films als Inception en de laatste serie Batman films. In deze film pakt hij het wat realistischer aan. Geen superhelden maar rauwe werkelijkheid.

 

Grote invloed op de oorlog

Dunkirk speelt zich af in het belgische Duinkerke aan het begin van de tweede wereldoorlog. De Slag om Duinkerke heeft waarschijnlijk een hele grote invloed gehad op het verloop van de oorlog. Was de Slag anders verlopen dan had waarschijnlijk de hele oorlog er anders uitgezien.

Nederlands tintje

Hoewel het verhaal zich in België afspeelt is een deel van de film in Nederland opgenomen. Christopher Nolan is met de complete filmcrew bij Urk neergestreken om opnames te maken op het IJsselmeer. Voor de vele opnames in zee had men een groot wateroppervlak nodig waar de scenes gedraaid konden worden. Het Ijsselmeer bleek daar perfect geschikt voor. Veel inwoners van Urk speelden zelf nog een figurantenrol.

150-2 150-3 150-5

Slag om Duinkerke

Met dank aan isgeschiedenis.nl geven we je graag wat extra informatie over de slag. De Slag om Duinkerke is bij veel mensen minder bekend dan bijvoorbeeld D-day of Operatie Market Garden.

In mei 1940 was de Tweede Wereldoorlog in volle gang. Na de succesvolle invasie van Polen liet Hitler zijn hongerige ogen op Frankrijk vallen. Door middel van een geconcentreerde aanval, waarbij de Duitsers door Nederland en België trokken, werd de Maginotlinie omzeild. Het Britse deel van het geallieerde leger trok daarop terug naar Duinkerke.

Oorlogsvoorbereiding

Toen Frankrijk en Groot-Brittannië zich na de invasie van Polen gedwongen voelden om de oorlog aan Duitsland te verklaren, was Frankrijk veel beter op een oorlog voorbereid dan Groot-Brittannië. De Fransen vreesden namelijk sinds het eind van de Eerste Wereldoorlog een nieuwe Duitse dreiging en hadden daarom veel meer in hun leger geïnvesteerd. De Britten zagen het gevaar van Hitler echter pas veel te laat aankomen en waren daarom in 1940 nog niet op volle oorlogssterkte. Het was dan ook geen wonder dat Hitler niet kon wachten om de Fransen aan te vallen. Hoe langer Hitler wachtte, hoe sterker de geallieerden samen zouden zijn ten opzichte van de Duitsers.

Het Britse expeditieleger

Omdat de Britten zich relatief veilig voelden op hun eiland, was een groot landleger niet hun eerste prioriteit. Een lucht- en zeemacht opbouwen achtten zij belangrijker. Hoewel het aantal soldaten dat de Britten konden mobiliseren dus lager lag dan bij de Fransen en Duitsers, hadden de Bitten wel een British Expeditionary Force (BEF) voor operaties over zee.

Voor de Duitse invasie van Frankrijk bestond het BEF uit meer dan 300.000 man, die de verdediging van de grens tussen België en Frankrijk moesten versterken. Afgaande op de officiële schattingen van het leger was dit bijna de helft van de het leger dat de Britten destijds tot hun beschikking hadden.

150-9 150-5 150-6

Teruggedreven naar Duinkerke

De Geallieerden werden totaal verrast door de geconcentreerde aanval bij de Belgisch-Franse grens. Het BEF werd teruggedreven en verloren tot overmaat van ramp de connectie met het Franse leger. Generaal lord Gort van het BEF trok met zijn troepen richting Duinkerke, waar de enige overgebleven haven lag van waaruit de Britse soldaten het Kanaal konden oversteken naar het thuisland. Een volledige evacuatie zou echter veel tijd in beslag nemen. Winston Churchill vreesde daarom dat het overgrote deel van het BEF verloren zou gaan bij een Duitse aanval.

Het wonder van Duinkerke

De Duitsers, die een grootse overwinning hadden behaald door het Franse verzet binnen een maand te breken, kregen de kans ook de Britten een pijnlijke slag toe te brengen. Wat volgde wordt echter vaak aangekaart als één van Hitlers grootste militaire blunders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij beval zijn legers te stoppen om ze rust te gunnen. De keuze om de Britten niet aan te vallen leek geen teken van goede wil van Hitler, want een aantal dagen nadat de evacuatie bij Duinkerke begon vielen de Duitsers alsnog aan. Waarschijnlijk waren de Duitsers nog steeds bang voor een tegenaanval van de geallieerden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren ze ook pas laat met een tegenaanval geconfronteerd.

150-8 150-7

‘What if history’

Hoe het ook zij, het BEF behield bijna zijn volledige sterkte dankzij de beslissing van Hitler, hoewel de Britten hun materieel achter moesten laten. Deze beslissing heeft historici tot veel speculatie geleid: wat was er gebeurd als Hitler wel Duinkerke gelijk had aangevallen? Een grote nederlaag van de Britten zou geleid kunnen hebben tot het tekenen van een vredesverdrag tussen Groot-Brittannië en nazi-Duitsland. Na de invasie van Frankrijk bood Hitler namelijk vredestermen aan, maar de Britten voelden zich gesterkt door de evacuatie bij Duinkerke. Misschien had Churchill bij een zware nederlaag wel heel andere uitspraken gedaan dan: ‘We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender’.

 

Bron: Warner Bros, isgeschiedenis.nl

Beelden: Warner Bros

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!