Gezondheid Wonen

Een ‘trip down memory lane’ als behandeling voor dementie

Een van de bewoonsters van het verzorgingstehuis had een merkwaardige en hartverscheurende gewoonte. Elke middag om half zes stond de 92-jarige Norma op en zei ze tegen de verpleging dat ze weg moest om haar moeder te gaan verzorgen. Maar haar moeder was uiteraard allang geleden overleden.

 

Dit soort gedrag komt veel voor bij mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie. Zo stond Walter, een andere bewoner van het tehuis, erop elke avond om half acht te ontbijten.

Jean Makesh, directeur van verzorgingstehuis Lantern in het Amerikaanse Ohio, kwam dagelijks van dit soort verhalen tegen. Het zijn deze verhalen die hem inspireerden om het anders aan te gaan pakken. “Ik dacht dat ik veel wist van de ouderenzorg. Maar hoe meer tijd ik doorbracht met onze bewoners, hoe meer ik erachter kwam dat ik eigenlijk geen idee had.”

Behandeling van dementie moet anders kunnen

Verwarring is gebruikelijk voor Alzheimer patiënten, maar Makesh wist dat er een manier moest zijn om dat zoveel mogelijk te beperken. Hij was er heilig van overtuigd dat de woonomgeving van grote invloed is op de bewoners en sloeg aan het denken. Grootse plannen en heel erg ‘out-of-the-box’.

“Wat als we een omgeving kunnen creëren die aan de buitenwereld doet denken”, zei hij. “Met zonsopgang en zonsondergang in het gebouw? Wat als ik de maan en de sterren tevoorschijn kan laten komen? Wat als we een gebouw neerzetten waarin ze weer terug kunnen naar toen ze nog dertig of veertig jaar oud waren?”

En dat was nog niet alles, hij keek ook naar geluidstherapie en aromatherapie. Zocht naar tapijt dat op gras leek. Geen enkel idee was te gek. Uiteindelijk resulteerde dat in een unieke geheugen prikkelende omgeving.

Natuurlijk ritme en een natuurlijke omgeving

In plaats van een kamer of een zaal krijgt elke bewoner een eigen ‘huis’ aan een rustige (overdekte) straat die ze doet denken aan de buurten waar ze zijn opgegroeid. Ze kijken niet tegen een saai systeemplafond aan, maar zien wolkenluchten voorbij drijven die op monitoren geprojecteerd worden. Aan het eind van de dag kleurt de lucht ook langzaam donkerder zodat hun biologische klok zoveel mogelijk het natuurlijke ritme kan volgen.

De hele dag door horen ze natuurlijke geluiden en worden bijvoorbeeld eetlustopwekkende geuren als pepermunt en citrus of juist rustgevende geuren verspreid. Uit studies blijkt dat deze aromatherapie de cognitieve functies van de patiënten op bepaalde onderdelen kan verbeteren. De hele inrichting van de omgeving is erop gericht om gevoelens van angst, boosheid en depressie te verminderen.

Voor Makesh gaat het echter niet alleen om het welzijn van zijn bewoners. Hij wil ook dat we anders na gaan denken over de behandeling van dementie. Eén van de grootste tekortkomingen van de reguliere verzorgingstehuizen is het uit hun natuurlijke balans brengen van bewoners door ze bloot te stellen aan een kunstmatige omgeving en het laten volgen van opgelegde schema’s. En de klachten die de patiënten als gevolg daarvan krijgen worden met pillen opgelost. Of anders gezegd, als iemand dementie heeft wordt hij of zij vaak ‘opgegeven’. En daarmee wordt ook hun brein niet meer geprikkeld.

Over 10 jaar wellicht weer naar huis terug

Natuurlijk is de genezing van Alzheimer nog toekomstmuziek. Toch toont dit project wel aan dat, als we anders gaan denken over de leefomgeving en focussen op zelfredzaamheid en het weer aanleren van basisvaardigheden als persoonlijke hygiëne, het onmogelijke wellicht mogelijk kan worden.

“Over vijf jaar kunnen we onze bewoners zo revalideren dat ze zelfstandig in ons verzorgingstehuis kunnen wonen”, zegt hij. “En over tien jaar zijn we zelfs in staat ze weer naar hun huis terug te laten keren.”

Daarmee legt hij de lat natuurlijk erg hoog en of het gaat lukken is een kwestie van afwachten. Maar tot die tijd is hij er ook trots op dat hij in ieder geval iets kan bieden dat zeldzaam is bij de behandeling van dementie: namelijk hoop.

 

Bron: upworthy

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!