Geldzaken Tech Wonen

Eenvoudig besparen op het energieverbruik van je apparatuur

De groenste energie is de energie die je niet verbruikt. Er zijn veel manieren om op je energieverbruik te besparen. De apparaten in je huis verbruiken ongemerkt veel energie. Dit zijn tips om daar eenvoudig op te besparen.
1 – Let bij het kopen van elektrische apparatuur goed op het energieverbruik.

Ook bij soortgelijke elektrische apparaten kan een flink verschil in energieverbruik zitten. Door hier altijd goed rekening mee te houden kun je een veel lager stroomverbruik realiseren.

2 – Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan.

Veel elektrische apparaten hebben een stand-by stand. In de stand-by stand vindt er nog wel sluipverbruik plaats. Zet het apparaat dus helemaal uit.

3 – Gebruik stekkerdozen waarmee je een groep apparaten in één keer helemaal uit kunt zetten.

Door gebruik te maken van stekkerdozen waarmee je een groep apparaten in één keer uit kunt zetten, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om sluipverbruik van apparaten te voorkomen. Met een druk op de knop staat alles uit.


Sluipverbruik stoppen is eigenlijk heel gemakkelijk. Meestal is het al genoeg om de stekker uit het stopcontact te trekken of de aan/uit knop te gebruiken. Het apparaat écht uitzetten dus.


4 – Gebruik een thermoskan om koffie warm te houden en niet het warmhoudplaatje van het apparaat.

Koffie wordt door de meeste koffiezetapparaten warmgehouden door middel van een warmhoudplaatje. Dit is geen efficiënte manier om de koffie warm te houden. Je kunt de koffie ook in een thermoskan gieten en zodoende het apparaat direct uitzetten.

5 – Kopje thee zetten? Kook niet meer water dan nodig.

Als je water kookt om thee te zetten, kook je al snel meer water dan je daadwerkelijk nodig hebt. Dit water kook je dus voor niets, maar het kost wel energie.

6 – Gebruik geen bewegende screensaver op de computer.

Bewegende screensavers verbruiken vaak nog meer energie dan als er geen screensaver aanstaat. Kies er voor om het beeldscherm uit te laten schakelen in plaats van het inschakelen van een screensaver.

7 – Iets downloaden? Zet het beeldscherm uit.

Moet de computer aanblijven omdat je iets aan het downloaden bent, maar gebruik je de computer verder niet? Dan kun je het beeldscherm gerust even uitzetten om energie te besparen.

8 – Stel de helderheid (of brightness) van beeldschermen minder hoog in.

Een beeldscherm gebruikt naarmate de instellingen anders staan ingesteld meer of minder energie. Een hoge helderheid (of brightness) zorgt voor meer lichtintensiteit en meer energieverbruik. Maak de lichtintensiteit niet hoger dan nodig is.

9 – Laad elektrische apparaten niet langer op dan nodig.

Apparaten die je moet opladen, kun wanneer deze zijn opgeladen het beste direct uit het oplaadpunt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan een kruimeldief, elektrische tandenborstel of draagbare telefoon.

10 – Haal ook de opladers uit het stopcontact als deze niet in gebruik zijn.

Ook opladers die in het stopcontact zitten, maar niet in gebruik zijn verbruiken energie. Door deze opladers uit het stopcontact te halen is er minder sluipverbruik. Een goed voorbeeld hiervan is de oplader van een mobiele telefoon.

11 – Gebruik apparaten die warm worden zo min mogelijk.

Sommige elektrische apparaten worden erg warm als je ze gebruikt. Dit is een teken dat de energie erg inefficiënt wordt gebruikt. Gebruik deze apparaten zo min mogelijk.

12 – Ontsluit zo veel mogelijk apparatuur van het stopcontact als je op vakantie gaat.

Voorkom sluipverbruik tijdens vakanties en haal apparaten die niet aan hoeven te staan uit het stopcontact. Zet eventueel de stroomvoorziening voor bepaalde ruimtes uit in de meterkast.

 

Bron: klimaatgids.nl

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!