Cultuur Vrije tijd

Tjalf Sparnaaij, een eigentijdse hyperrealist met één voet in de 17e eeuw

Broodjes Gezond met het licht van Rembrandt, draadjesvlees met aardappels en sperciebonen als een 17e eeuws stilleven. Alledaagse onderwerpen schilderen in de stijl en met het vakmanschap van de oude Hollandse meesters, dat is wat het werk van Tjalf Sparnaaij zo bijzonder maakt.

 

Tjalf tekende en schilderde in zijn jeugd al veel en hoewel zijn ouders hem daarin stimuleerden, waren ze wel blij dat hij in eerste instantie voor een traditionelere carrière als sportleraar koos. Maar het creatieve bloed kroop waar het niet gaan kon en Tjalf stortte zich volledig op het kunstenaarschap.

Eerst als ontwerper van ansichtkaarten en daarna kreeg hij de kans zich verder te ontwikkelen als hyperrealistisch schilder. De autodidact Sparnaaij maakte hij zich de techniek eigen door veel te kijken naar schilderijen van zijn grote voorbeelden.

 


 ‘Ik wil de kijker verrassen met iets dat hij eigenlijk allang denkt te kennen. Het schone van het gewone’, aldus Sparnaaij.


 

De film hieronder is een heel mooi portret van Tjalf Sparnaaij. De moeite van het kijken zeker waard!

De onderwerpen van zijn werk zijn heel alledaags: een gebakken eitje, een platgetrapt colablikje, een hamburger of een bakje friet met mayo. Door deze enorm uit te vergroten en fotorealistisch te schilderen haalt hij de voorwerpen uit hun gewone context. De kijker kan zoals het ware in het schilderij kruipen om zo de kleinste details te zien.

 

 

Bron: Tjalf Sparnaaij

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!