Meer dan 85% van de mensen met gehoorverlies gebruiken geen hoortoestel omdat ze bang zijn ouder te lijken en als gehandicapt te worden gezien. Hoeft niet meer!
Hoortoestellen zijn inmiddels zo klein dat je ze niet of nauwelijks nog kunt zien, bovendien zijn zij voorzien van allerlei aantrekkelijke extra functionaliteiten die je in staat stellen de levensstijl die je gewend was voordat je minder ging horen weer gewoon voort te zetten.
Het is nog maar 10 jaar geleden dat gehoorapparaten eigenlijk niet meer waren dan geluidversterkers. Sindsdien is daarin grote vooruitgang geboekt: de afmetingen namen dramatisch af, de geluidskwaliteit werd sterk verbeterd en bovendien werden de toestellen geschikt gemaakt om verbinding te maken met andere apparaten. Allemaal ontwikkelingen om de kwaliteit van het dagelijks leven te behouden als het gehoor afneemt.
Verbinden met andere apparaten
Moderne hoortoestellen worden tegenwoordig uitgerust met een bluetooth voorziening. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om verbinding te maken met je smartphone voor het luisteren naar muziek of om telefoongesprekken te voeren. Koppelen met je televisie of geluidsinstallatie is bovendien geen probleem.
Lifestyle
Hoorverlies heeft een nadelige invloed op je lifestyle. Minder horen betekent immers minder genieten van muziek en moeilijker communiceren met je medemens. Als je merkt dat je gehoor afneemt, kun je een eenvoudige hoortest laten uitvoeren bij een audicien. Op basis van de resultaten kan daarna het perfecte hoortoestel worden geselecteerd, inclusief de gewenste extra bluetooth voorzieningen. Uiteindelijk kun je weer onbeperkt genieten van de manier van leven zoals je die gewend was.
Soms heb ik medelijden met mensen zonder gehoorapparaat; mijn hoofd heeft een eigen volumeregelaar…
Ga testen en beslis later
Bij iedere hoorwinkel is het mogelijk een hoortest te laten afnemen. Deze is altijd gratis en duurt ongeveer 20 minuten. Op basis van het resultaat en je persoonlijke wensen kan het juiste toestel worden geselecteerd die je vervolgens een periode op proef mag gebruiken. Pas na die periode beslis je of je tot aanschaf wilt overgaan.
Nu testen
Wil je meteen weten hoe het met je gehoor gesteld is, doe dan de online test van de Universiteit van Amsterdam of maak gebruik van een van de testen die diverse hoorwinkels online aanbieden.
Verzekering
Zorgverzekeringen dekken een deel van de kosten van aanschaf. Bij aanvullende verzekeringen worden toestellen mogelijk helemaal vergoed. Specialisten in hoorwinkels kunnen je inlichten over de mogelijkheden in relatie tot jouw verzekeringsmaatschappij.