Comfort Tech Wonen

Heb je het snel koud in huis? Verwarm dan plaatselijk bij met infraroodpanelen

Heb je het snel koud als je bijvoorbeeld tv kijkt of in de badkamer bent? De verwarming hoger zetten is dan mogelijk, maar dan stook je het hele huis warmer. Dat is ook niet altijd nodig. Wil je het dan toch warmer hebben dan zou je een infraroodpaneel kunnen overwegen.

 

Snel extra warmte op je favoriete plek

Infrarood panelen zijn namelijk een ideale keuze als bijverwarming. Deze IR-panelen verwarmen namelijk niet de lucht maar voorwerpen en lichamen. Dat doen ze d.m.v infraroodstraling. Dat zie je niet maar voel je wel. Infraroodstraling werkt een beetje als de zon. Als je dicht bij een IR-paneel zit heb je het snel warm, loop je weg dan is de warmte ook snel weg. Maar dat maakt ze dus wel heel geschikt om wat extra warmte te krijgen als je lekker zit lezen of tv zit te kijken.

Als hoofdverwarming zijn IR-panelen minder geschikt omdat ze slechter voor je portemonnee en het milieu zijn dan een gewone HR-ketel.

Met IR-panelen kun je in ruimtes die je kort, of maar af en toe, gebruikt alleen stralingswarmte aanzetten op het moment dat je er bent (bijvoorbeeld een badkamer, werkkamer of zolder). Daardoor is er al snel milieuwinst en kostenbesparing. Je kunt IR-panelen ook gebruiken als plaatselijke bijverwarming voor extra comfort, bijvoorbeeld in een zithoek. Als de thermostaat daardoor een paar graden lager kan, bespaar je als snel op je totale energiegebruik.

143-1

IR-panelen en gezondheid

IR-panelen geven onzichtbare langgolvige (zo’n 10 micrometer) infrarode warmtestraling. Langgolvige infrarode straling verwarmt de huid, maar dringt er niet in door. Dit in tegenstelling tot de kortgolvige (780 nanometer tot 1,4 micrometer) infrarode straling die terrasverwarmers of elektrische straalkachels afgeven. Langdurige blootstelling aan kortgolvige infrarode straling tast het bindweefsel onder de huid aan. Langgolvige infrarode straling is daarentegen niet schadelijk voor de gezondheid.

Hoe werken IR-panelen?

De IR-panelen hebben een vlakke plaat van glas, keramiek of metaal met daarin een halfgeleider. Aan de achterkant van de platen zit meestal isolatie om warmteverlies aan de achterzijde te beperken.

143-3Met IR-panelen kun je zeer gericht een bepaald stukje van je huis verwarmen

Door het paneel aan te sluiten op een stopcontact gaat er stroom lopen door de halfgeleider. Die wordt warm en begint binnen enkele minuten infrarode straling uit te zenden. De panelen kunnen 60 tot 200 graden warm worden. Pas dus op met direct contact met de huid of met textiel! De warmtestraling verwarmt de oppervlakken en materialen die worden aangestraald: personen, meubels, wanden en vloeren, tot een afstand van circa 3 meter.

Aan de muur of het plafond

IR-panelen hangen aan het plafond of de muur. Ze kunnen allerlei kleuren hebben, glanzend of mat zijn, of zelfs de vorm hebben van een verwarmde badkamerspiegel, of bedrukt zijn met afbeeldingen. De standaardmaten zijn 60×60 cm, 120×30 cm en 120×60 cm bij een dikte van 2 tot 5 cm dik. Het vermogen van een paneel loopt uiteen van 70 tot 2.000 Watt. Aan een paneel zit een stekker en vaak een bediening met thermostaat.

143-4IR-paneel met een spiegelfront. Onzichtbaar in de badkamer

143-2Een IR-paneel aan het plafond geef het beste resultaat omdat de straling niet geblokkeerd wordt

Bij muurpanelen wordt een groter deel van de energie gebruikt om lucht op te warmen dan bij panelen aan het plafond. Bovendien zijn er bij plafondmontage meestal minder voorwerpen zoals meubels die de warmtestraling kunnen blokkeren. Daarom heeft plafondmontage op 270 cm hoogte meestal de voorkeur.

 

Bron: milieucentraal.nl

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!