Ze schreef het boek in het begin van de jaren zeventig. Een hit! Nu opnieuw uitgegeven. Wij van Fiftymore vinden het heerlijk.
‘Everything you see, I owe to spaghetti’. Als je een liefhebber bent van Sophia Loren zal je deze woorden zeker herkennen als een van haar bekende uitspraken. Vrijwel iedereen kent haar wel uit een of meer van de vele films waarin zij schitterde. Liefhebbers van de Italiaanse keuken hebben ook zeker van haar kookboek gehoord: In cucina con amore. Koken met Liefde.
Het boek werd destijds in het Nederlands uitgegeven onder de titel Koken con amore. De omslag was fantastisch, Sophia Loren, in haar topjaren, verveeld tussen een enorm houten bestek poserend. Volkomen ten onrechte raakte het boek vergeten.
Dit prachtige boek kon de laatste jaren alleen nog worden aangeschaft tegen hoge prijzen. Dat is gelukkig voorbij sinds uitgeverij Luiting Sijthoff recent een volledig vernieuwde versie heeft uitgegeven. De totale inhoud, met alle oorspronkelijk recepten en foto’s verpakt in een hedendaagse opmaak. Het voorwoord is verzorgd door de diva zelf.
Als je het boek aanschaft kun je genieten van ruim 200 heerlijke recepten, maar ook van de hilarische foto’s van Loren. Sexy gefotografeerd worden met een enorme Parmezaanse kaas vindt zij prima passen in haar ‘Liefde voor het koken’. Als volbloed Italiaanse geeft de actrice waardevolle culinaire tips die je helpen om van een Italiaans gerecht een waar mediterraan feestmaal te maken.
Een aanbeveler. € 19,99
Alvast aan de slag?
Sophia: “Niemand heeft de kroniek bijgehouden van de eerste ontmoeting tussen spaghetti, of zoals wij in Napels zeggen ‘vermicelli’, en tomatensaus: deze vond plaats toen de exotische tomaat, tegen het eind van de zeventiende eeuw, een van de heerlijkheden van de Napolitaanse keuken werd.
Ik kan je wel het traditioneelste recept geven dat in Napolitaanse keukens van moeder op dochter wordt doorgegeven. De spaghetti, of ‘vermicelli’, moeten worden gekookt zoals eerder is aangegeven, volgens de aanwijzingen die voor alle soorten pasta gelden: ‘al dente’. Als de pasta gaar is, moet de saus al klaar zijn.”
Het recept
Maak de saus als volgt: doe in een stevige pan, van het vuur af, een beetje olijfolie (3 eetlepels per 2 personen) en fijngehakte knoflook (1 teentje per 2-3 personen).
Zet de pan op flink hoog vuur. Voeg als de olie gaat koken en de knoflook lichtbruin wordt de tomaten toe. Doe er ook een paar basilicumblaadjes bij (als je geen vers basilicum hebt, is gedroogde basilicum ook prima), een flinke snuf zout (naar smaak) en een eetlepel suiker. Tegenwoordig laten veel mensen de suiker achterwege, maar dat is een vergissing, want hij dient om de beetje zure smaak van de tomaten weg te nemen.
Zet het vuur laag en laat de saus 30 minuten zachtjes koken. Dat is alles. Doe de gare pasta in een serveerschaal, schenk de saus eroverheen en voeg een ruime hoeveelheid Parmezaanse kaas toe, minstens 1 eetlepel per persoon. Meng goed en serveer.
Onze tip:
een lekkere bijpassende wijn, Villa Quinzio Negroamaro del Salento 2013