Het gebruik van wijn in de keuken is al zo oud als de wijn zelf. Vooral in de landen rond de Middellandse zee wordt veel wijn gebruikt in de keuken. Ook in ons land wordt dit gebruik gelukkig steeds populairder.
We gaan tegenwoordig steeds bewuster om met ons eten, we letten op de kwaliteit en herkomst van ingrediënten en verspillen zo weinig mogelijk. Wijn kan in dat streven een waardevolle rol vervullen. Na het drinken blijven vaak aangebroken flessen over, gooi deze niet meer weg, ga ermee koken! Wijn geeft de eenvoudigste gerechten precies dat duwtje waardoor zij uitzonderlijk lekker worden.
Kookwijn
Klinkt niet positief. Vaak wordt er een goedkope wijn mee bedoeld die niet ’te drinken’ is. Een gerecht wordt echter zo goed als zijn ingrediënten zijn. Dus is de wijn niet goed genoeg om gedronken te worden, gebruik hem dan ook niet in de keuken. Ook weer niet overdrijven: een kostbare wijn drink je op. Daar kook je niet mee. Ook niet koken met champagne, het frisse en tintelende van champagne gaat tijdens het koken helemaal verloren omdat het koolzuur verdwijnt.
Welke wijn
De beste wijnen om mee te koken zijn jonge krachtige wijnen met een behoorlijk alcoholgehalte. Wijn met een laag alcoholgehalte kun je wat meer kracht geven door wat cognac of jenever toe te voegen. Je hoeft niet bang te zijn om dronken te worden, na tien minuten koken is alle alcohol verdwenen. De smaak is echter gebleven.
Uit de streek
Gaat je een typisch streekgerecht maken, bijvoorbeeld uit Italie of Frankrijk, gebruik dan ook een wijn uit die streek. Bij een Provencaals gerecht dus een Provencaalse wijn enzovoorts.
Malser
Taai vlees wordt door marineren, koken of stoven in wijn aanmerkelijk zachter en malser. Wil je wijn toevoegen aan net gebakken en dus nog heet vlees, verwarm de wijn dan eerst even voor. Het vlees schrikt anders en kan daardoor taai worden. Gebruik pannen van roestvrij staal, glas of keramiek. Goed geëmailleerd kan ook, maar dan zonder scheurtjes. Gebruik geen aluminium of metaal, hierdoor krijgt je gerecht een metaalsmaak.
Zonder wijn kun je best goed eten, met wijn wordt het een diner!
Afmaken met wijn
In plaats van koken of stoven met wijn, kunt je een gerecht ook afmaken met wijn. Dat wil zeggen pas op het laatst toevoegen. Je kunt daarvoor het beste versterkte wijnen als madeira, port of sherry gebruiken. Bouillon krijgt een bijzonder karakter met een scheut krachtige rode wijn. Azijn vervangen door wijn bij een dressing geeft ook een heerlijk resultaat.
Drinkwijn
Als je een gerecht gekookt of gestoofd hebt met wijn, drink bij het eten daarvan dan ook dezelfde wijn. Het hoeft geen wijn te zijn uit hetzelfde jaar, maar wel uit dezelfde streek. Bij een Bordeauxwijn dus eenzelfde Bordeauxwijn drinken. Is het gerecht afgemaakt met een versterkte wijn als port, sherry of madeira, dan kun je het beste kiezen voor een eenvoudige wijn of voor een rosé.
Bron: Eline Jaarsma, Wijnkoperij Bloem Amersfoort
Wijnkooktips: Allrecipes, Mijn Recentenboek