Cultuur

Moskou’s mooiste metrostations werden gebouwd als propaganda voor Stalin

Josef Stalin kwam eind jaren ’20 van de vorige eeuw aan de macht als leider van de Sovjet Unie. Omdat de bevolking van Moskou snel groeide was het van belang om het openbaar vervoer goed te gaan organiseren.

 

In amper drie jaar tijd bouwde men een metrostelsel met 13 stations dat in 1935 in gebruik werd genomen. Op de openingsdag maakten al bijna 300.000 Moskovieten gebruik van de nieuwe metro.

Maar de metrostations zelf waren onderdeel van Stalin’s propagandamachine. Zijn portret hingen groot in de prachtig gedecoreerde stations zodat de reiziger als het ware continu tegen hem op moest kijken.

De Sovjet Unie viel in 1991, maar nog steeds maken elke dag zo’n 9 miljoen Russen gebruik van de ongeveer 200 metrostations.

David Burdeney wilde de schoonheid van de metro vastleggen en is een jaar bezig geweest om toestemming te krijgen om de stations vast te leggen. Dat was niet eenvoudig omdat hij de stations leeg wilde fotograferen zonder treinen en reizigers en dat kon alleen tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends. Uiteindelijk kreeg hij toestemming en heeft hij in twee weken tijd deze serie foto’s van de mooiste of historisch interessantste stations gemaakt.

 

Foto’s: David Burdeney

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!