Comfort Geldzaken Wonen

Nieuwe bouwregels zijn ‘uitdaging’ voor senioren

Geschikte woningen voor senioren en mensen met een beperking worden mogelijk schaars door de nieuwe voorstellen van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. In plaats van strengere bouwregels, wil de minister bepaalde regels versoepelen.

 

Geen minimale afmetingen deuren en gangen

Minister Blok geeft in zijn nieuwe bouwplannen meer vrijheid aan onder meer particulieren, waardoor de voorwaarden die er zijn om huizen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking onder druk komen te staan. Zo is het op dit moment nog verplicht dat deuren en gangen in woningen aan minimale afmetingen voldoen. Daarnaast is een berging en een balkon verplicht. Blok wil van deze regels af. Een gevolg hiervan is dat er woningen en gebouwen gebouwd kunnen worden die niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor senioren en mensen met een beperking.

Belangenorganisaties wijzen op Gehandicaptenverdrag

Negen landelijke belangenorganisaties, waaronder Ieder(in) en de Patiëntenfederatie luiden daarom de noodklok in een gezamenlijke verklaring aan de Tweede Kamer. De belangenorganisaties wijzen op het recht op zelfstandig wonen voor mensen met een beperking dat staat opgetekend in het Gehandicaptenverdrag van de VN. Nederland heeft dit verdrag onlangs ondertekend. In Nederland maken 190.000 mensen gebruik van een rolstoel. Ongeveer 1,4 miljoen mensen hebben een matige tot ernstige motorische beperking. Denk hierbij aan senioren met een rollator.

Belangenorganisaties: strengere eisen zijn de oplossing

De belangenorganisaties hebben de hoop dat staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid en Welzijn de plannen voor de aangepaste bouwregels zal dwarsbomen, omdat in het Gehandicapten verdrag is vastgelegd dat mensen met een beperking te allen tijde recht hebben op zelfstandig wonen en hiervoor is een geschikte woning nodig. De oplossing ligt dan ook in strengere bouweisen, vinden de belangenverenigingen. Woningen moeten zo snel mogelijk passend voor iedereen worden gemaakt. Ook openbare gebouwen moeten toegankelijker worden, zodat alle burgers er gebruik van kunnen maken, vinden zij.

Minister Blok verwacht geen grote veranderingen

Als de versoepeling van de bouwregels van kracht gaan, hoeft dat niet per se gevolgen te hebben. De overheid trekt zich terug, maar de markt zal ongetwijfeld mee moeten gaan met de grote vraag voor seniorenwoningen in verband met de vergrijzing. Minister Blok verwacht dan ook niet dat deze nieuwe wet grote veranderingen gaat brengen in de woningbouw.

 

Bron: thuiscomfort.nl

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!