Tech Vrije tijd

Nieuwe regelgeving voor snelle elektrische fietsen. Valhelm en kenteken verplicht

Misschien heb je er zelf wel een, of anders heb je ze vast wel eens voorbij zien razen. De snelle elektrische fiets, ook wel speed pedelec genoemd. Dat zijn elektrische fietsen die trapondersteuning bieden tot wel 45 kilometer per uur. Vanwege deze hoge snelheid gaan er andere regels gelden het komende jaar.

 

Valhelm verplicht

De valhelm wordt verplicht. Schrik niet, het gaat dus niet om de gewone elektrische fiets die nu, ook bij ouderen, ongekend populair is. Alleen dus voor de elektrische fietsen die 45 kilometer per uur kunnen. Vanwege deze hoge snelheid zijn extra veiligheidsmaatregelen natuurlijk wel verstandig.

Op dit moment vallen de speed pedelecs nog onder de wetgeving van de snorfiets. Dat wil zeggen: maximaal 25 kilometer per uur en een helm is niet verplicht. Je moet ook een (bromfiets)rijbewijs hebben en hij moet verzekerd zijn. Een Speed Pedelec herken je nu dus nog aan het blauwe kentekenplaatje.

Welke regels veranderen er nog meer

Vanaf 1 januari valt de speed pedelec onder de bromfietsen. Dit is een grote verandering. Voor deze fietsen gelden dan dezelfde regels als voor een bromfiets:

  • Binnen de bebouwde kom op de rijbaan i.p.v. het fietspad
  • Maximaal 45 km/h binnen de bebouwde kom
  • Buiten de bebouwde kom op het fiets/bromfietspad.
  • Buiten de bebouwde kom maximaal 40 km/h
  • Geel bromfietskenteken
  • En de eerder al genoemde helm

 

139-1Speed pedelec helm

Welke helm?

De meeste speed pedelec rijders zijn zich al bewust van het gevaar van de hoge snelheid en zo’n 70% draagt daarom al een fietshelm. Vaak is dat een gewone wielrenhelm. Na 1 januari mag dit niet meer. Immers op een brommer mag je ook niet met een wielrenhelm rijden. Het dragen van een normale brommerhelm is alleen zeer oncomfortabel als je fietst. Ze zijn zwaar en ventileren niet.

Op dit moment zijn fabrikanten bezig met de ontwikkeling van speed pedelec helmen. Ze lijken op fietshelmen, maar zijn berekend op hogere snelheden en geven meer bescherming bij de slapen en achter op het hoofd.

 

Foto’s: Stromerbike.com, electrorad-magazin.de

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!