Cultuur Vrije tijd

Onontdekte paradijsjes in Indonesië

Reizen is het mooiste als je nog iets kunt ontdekken. Een onverwacht paradijsje dat nog niet overspoeld is door toerisme. Rustige strandjes, kennismaken met de authentieke cultuur, de luxe van het niks. Indonesië heeft nog veel van deze onontdekte eilandjes. Er komen is niet altijd gemakkelijk maar de beloning is zeker de moeite waard.

Karimunjawa

In de Java zee ligt één van Indonesië’s best bewaarde geheimen; de Karimunjawa Archipel. De Archipel bestaat uit 27 tropische eilandjes waarvan de meeste onbewoond zijn. De bevolking concentreert zich op de eilanden Karimunjawa en Kemujan, die met een brug verbonden zijn. Alles wat je van een tropisch paradijs verwacht is hier aanwezig; intens witte stranden, helderblauwe zee en een onderwaterwereld met tal van tropische vissen en kleurrijk koraal.


Raja Ampet

De biodiversiteit van de Raja Ampat eilanden is echt bizar. Hier vind je 75% van alle koraalriffen ter wereld en maar liefst 1300 verschillende soorten vis. Steek je hoofd onder water en je waant je in een tropisch aquarium, je ziet soms echt even alleen nog maar vissen om je heen. Zelfs voor Indonesische begrippen is Raja Ampat nog onbedorven. De jungle is weelderig, de bevolking traditioneel en de stranden hagelwit.


Belitung

Vergeet de wereld, ga naar Belitung! Je zou het niet verwachten van een eiland dat zijn naam te danken heeft aan het internationale mijnbouwbedrijf Biliton, maar geloof ons; dit is het paradijs op aarde. Ongerepte witte stranden kijken uit op de kristalheldere zee, bizarre granieten rotsformaties lijken zo uit de lucht te zijn gevallen en ook hier kun je fantastisch duiken en snorkelen. Vanuit Belitung kun je perfect uitstapjes maken naar de honderden verlaten bounty eilandjes in de omgeving. Het plaatsje Manggar ademt nog de sfeer van de koloniale tijd, toen Belitung bekend stond vanwege de handel in peper, koffie en tin.


Papoea

Papoea is het avontuurlijkste eiland van álle Indonesische eilanden. Het beslaat de helft van één van de grootste eilanden ter wereld, Nieuw-Guinea. Papoea staat bekend om haar rijke stammen tradities. Honderden verschillende inheemse bevolkingsgroepen leven hier op traditionele wijze, jagen vaak nog met pijl en boog en spreken ieder hun eigen taal. Wegen zijn er vrijwel niet op Papoea, wil je reizen tussen verschillende plaatsen dan moet je óf via de lucht óf via het water. Papoea voelt als een compleet ander land, wat de Papoea’s zelf ook zullen beamen. Het is een hele uitdaging om door Papoea te reizen, maar de beloning in de vorm van de bijzondere bevolking en het dramatische landschap is groot!


Derawan

Derawan is nog zo’n verborgen paradijsje. De archipel ligt in de Celebes zee ten oosten van Kalimantan en telt 31 kleine eilandjes. Alleen de eilanden Derawan en Maratua zijn bewoond, de lokale bevolking leeft van de visserij. Derawan is één van de mooiste duiklocaties ter wereld. In het heldere water kom je reuzeschildpadden, zeekoeien, dolfijnen, reuzenmanta’s en ontelbare tropische vissen tegen. Op het eiland Kakaban ligt ‘jellyfish lake’, een meertje vol met kwallen. Ze steken niet dus je kunt er gewoon snorkelen, een bizarre ervaring!


 

Zoals al eerder gezegd: het zijn niet de gemakkelijkste bestemming om er te bereiken. Op 27vakantiedagen.nl kun je zien op welke manier je er kan komen.

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!