Geldzaken Wonen

Op huizenjacht? 10 tips voor een geslaagde bezichtiging

Een bezichtiging van een huis is altijd spannend. Is het net zo mooi als op de foto’s? ‘Voelt’ het huis goed? Belangrijk natuurlijk. Ook belangrijk is om goed voorbereid te komen op de bezichtiging. Weet waar je op moet letten en laat zien dat je verstand van zaken hebt. Daarom: 10 tips voor een geslaagde bezichtiging.

 

Tip 1: Waterpas, meetlint en knikker

Neem behalve een vragenlijst ook eigen gereedschap mee: meetlint, waterpas, fotocamera en een knikker. Als die laatste een vrije val over de vloer maakt, weet je dat er ‘iets scheefs’ is aan het huis.


Tip 2: Pokerface

Zet je coolste pokerface op. Jou maken ze niks wijs. Word je halsoverkop verliefd, laat dat dan vooral niet te duidelijk merken. Onderhandelen met een roze bril op is niet zakelijk.


Tip 3: Neus

Ga je neus achterna. Ruikt het muffig of naar champignons? Dan kan er in een kruipruimte of elders weleens iets vochtigs aan het schimmelen zijn.


Tip 4: Trek, loop, tik

Tik op de ruiten, trek gerust een kast open, laat de kranen eens flink lopen en trek het toilet door. Dat voorkomt pijnlijke verrassingen. Zo ontdekte een koopster van een huisje in een klein dorp dat haar nieuwe bezit niet op de waterleiding was aangesloten.


Tip 5: Kennis van zaken

Indruk maken? Doe alsof je de buitenboel bekijkt, maar spiek ondertussen even naar de datum die vaak in de rand van het dubbelglas staat. Klop dan op het raam en zeg ‘Uit 1998 hè?’


Tip 6: Donkere hoeken en gaten

Check de kruipruimte of kelder. Je wilt immers ook weten hoe je huis er aan de onderkant uitziet. Kun je er makkelijk komen? Staat er water in? Ruikt het muf? Is er licht?


Tip 7: In de kast

Stap de meterkast in en controleer of er een aparte groep voor alle keukenapparatuur is en, mocht je in een oud huis staan, een aardlekschakelaar. En als je toch in de kast staat, vraag dan meteen even naar het energieverbruik van de woning.


Tip 8: Inbreek proof

Loop een rondje om het huis en kijk door de ogen van een inbreker. Zijn er ramen waar je zo in kunt klimmen? Deuren die makkelijk te openen zijn? Zijn de voor- en achterdeur voorzien van goede sloten? Is de tuin vanaf de weg vrij in te lopen?


Tip 9: Open en dicht

Controleer de deuren. Piepen en kraken ze? Gaan ze makkelijk open en dicht? Zijn er sloten, en zo ja, zijn alle sleutels er? En draai die ook gerust om, om te kijken of het allemaal werkt.


Tip 10: Buren

Maak niet alleen een praatje met de verkoper, maar ook met de buren. Er hoeft niet direct een grote ‘klik’ te zijn, maar je wilt ook niet De Rijdende Rechter aan de deur hebben. Een goede buur is beter dan… En wie weet hoor je nog iets meer over je aanstaande bezit.


 

Bron: funda.nl

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!