Lifestyle

Twintig dingen die jij, als 50-plusser, nu door moet geven aan dertigers

Wist je 20-30 jaar geleden maar wat je nu weet. Nu je zelf boven de vijftig bent kijk je waarschijnlijk ook wel eens terug en denk je: dat had ik anders moeten doen.

De website Quora heeft een onderzoek gehouden onder 50-plussers. Ze vroegen welk advies ze mensen van rond de dertig zouden geven voor een gelukkige toekomst. Hun antwoorden waren simpel maar aan de andere kant zaten ze vol levenswijsheid. Je zult er waarschijnlijk veel in herkennen. Dit zijn de 20 adviezen van mensen zoals jij die het zelf al ervaren hebben.

 


1 – Niet roken. Als je al rookt, stop onmiddellijk

“Als je me nu zou kunnen zien, op mijn krakende knieën smeek ik je om in ieder geval stoppen met roken te overwegen”, schrijft een van de deelnemers. Het is duur, het ruikt smerig, en… 100% garantie op gezondheidsproblemen. Het is tijd om te stoppen.


2 – Gebruik zonnebrandcrème

Wil je rimpels en een tere huid door zonneschade? Prima, blijf dan lekker zonnen zonder zonnebrandcrème.


3 – Begin met geld te sparen. Ook al is het waar een klein beetje

Ja, het is een saai onderwerp, maar o zo waar. Zo rond je 30-ste heeft iedereen wel wat geld over wat hij zou kunnen sparen voor later. Plus, als je jong leert sparen, zul je dat ook de rest van je leven blijven doen.


4 – Onderhoud (of repareer) de relatie met je ouder en broers en zussen

Ook al ligt het misschien gecompliceerd. Ook al kun je elkaar af en toe niet uitstaan. Je zult toch met  je familie overweg moeten kunnen. Familiebanden zijn zeer belangrijk. Vroeg of laat zul je je realiseren dat je familie het belangrijkste is dat je ooit zult hebben.


5 – Verzamel herinneringen in plaats van dingen

Je bent de optelsom van alles wat je hebt meegemaakt. Wordt niet op je vijftigste wakker om er dan achter te komen dat je je leven besteed hebt aan het verzamelen van bezit. Herinneringen blijven altijd waardevol en je kunt ze nooit kwijtraken.


6 – Geef iets terug

Geef iets terug aan anderen zodat je ervaart hoe goed dat voelt. Maar wat je ook terug doet, doe het met hart en ziel en zet je er 100% voor in. Verwacht er echter niets voor terug.


7 – Begin met sporten

Als je nu begint met actiever leven zul je je veel beter voelen als je 50 bent. Zorg dat je niet te dik wordt en beweeg regelmatig. Zorg goed voor jezelf!


8 – Leer tevreden te zijn met wat je hebt

Geluk is veel belangrijker dan succes. Als je tevreden bent met wat je hebt is de kans dat je miljonair wordt wel wat kleiner, maar je zult wel gelukkiger zijn. En als je dan toch rijk wordt, er is geen reden waarom niet, ook dan zul je een gelukkiger en tevreden rijk persoon zijn.


9 – Stel je levensdoelen niet uit

Wil je een huis kopen? Kinderen krijgen? Een boek schrijven? Verder studeren? Een andere carrière? Een muziek instrument leren spelen? Gaan schilderen? Eigen baas worden? Begin dan vandaag. Het is makkelijk dingen voor je uit te schuiven. “Ooit ga ik dat wel doen”. Maar het is echt zo dat de tijd steeds sneller gaat als je de dertig gepasseerd bent, en steeds sneller zal gaan. De beste tijd om je dromen na te jagen is nu.


10 – Neem genoeg slaap

Dikke gordijnen zorgen voor een heerlijk donkere slaapkamer. Geen tv, telefoon of tablets vlak voor het slapen gaan. Ga slapen op een vaste tijd en sta op een vaste tijd op.


11 – Zorg goed voor je gebit

Ga regelmatig naar de tandarts. Als er iets moet gebeuren, laat het nu doen. Anders dan andere lichamelijke ongemakken gaan tandproblemen nooit vanzelf over. Ze worden alleen maar erger én duurder.


12 – Wees nieuwsgierig

Ga op avontuur en maak het zo avontuurlijk als je kan. Maak veel foto’s, laat je voorzichtigheid varen en neem eens risico’s. Neem iemand mee als het kan en maak samen geweldige herinneringen. Trek er ruim de tijd voor uit, je zult er later met een grote glimlach aan terugdenken.


13 – Eet geen rotzooi meer

Gezondheid kun je niet kopen. Begin daarom nu gezonder te eten. Gun jezelf vanaf nu de tijd om een goede maaltijd te maken en stop met kant-en-klaar, pakjes en fastfood.


14 – Lees minstens 10 boeken per jaar

Je hersenen blijven zich altijd ontwikkelen, dus geef ze voldoende uitdaging en oefening met boeken die er toe doen.


15 – Leer mediteren

De voordelen zijn eindeloos en het kost je maar weinig tijd, maar de verandering in je leven is onbeschrijfelijk. Zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen.


16 – Reis. Zoveel en zo vaak mogelijk

Niets doet zo veel voor je als reizen. Het zet je voor uitdagingen en laat je nadenken over zaken die groter zijn dan jezelf. Het avontuur en de risico’s die je ervaart zorgen dat je andere angsten in je leven beter aankunt.


17 – Vergelijk jezelf niet meer met anderen

Als je vijftig bent maakt het je sowieso niet zoveel meer uit wat anderen van je denken. Begin daar nu dus al mee. Zoek je eigen weg en wees sterk.


18 – Hou een dagboek bij

Je zult meer mooie dingen vergeten dan je zult onthouden. Als je het opschrijft gaan die nooit verloren. Je kunt het in de computer doen, dat geeft je veel meer mogelijkheden. Verzamel foto’s en schrijf je belevenissen op. Zet ze veilig op een memorystick en bewaar ze. Ooit zullen je kinderen, kleinkinderen of andere dierbaren je er dankbaar voor zijn.


19 – Wees zuinig op je vrienden

Bij echte vrienden kun je jezelf zijn en geniet je van hun gezelschap. Wees zuinig op ze. Lach met ze, doe gek. Steun ze als het nodig is en zorg dat je iets toevoegt aan hun levensvreugde. Laat elke regelmatig even iets van je horen.


20 – Koop je eigen huis

Dat zal niet altijd makkelijk zijn maar probeer het te doen. Zorg voor een eigen plek om echt thuis te komen aan het eind van de dag. Koop zo jong mogelijk een huis, dan heb je het waarschijnlijk al grotendeels afbetaald als je vijftig bent.


 

Herken je ook zo veel? Deel dit artikelen dan nu en geef het door de jonge generatie.

 

Bron: brightside.me

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!