Geldzaken Partnership Vrije tijd

Vakantiehuisje kopen in Nederland? Zo zit het met de fiscus

Met een tweede huis kun je naar je eigen vakantiehuisje wanneer jij daar zin in hebt. En je krijgt extra inkomsten als je van plan bent het te verhuren als je er zelf niet in zit. Prima plan, maar let op want een tweede huis heeft consequenties voor je belastingaangifte. En er komen naast het aankoopbedrag vaak nog behoorlijk wat kosten bij. We zetten ze voor je op een rij.

 

Stel: je wil een chalet kopen ter waarde van € 65.000 op Vlieland.
Vakantiehuis is vermogen

De Belastingdienst ziet een vakantiehuisje als vermogen. Het chalet dat je op het oog hebt staat op Vlieland, dus dan betaal je vermogensrendementsheffing van 1,2% over de WOZ-waarde van het huisje. Als je overige vermogen boven de 21.139 euro uitkomt, betaal je over je chalet van € 65.000  € 780 euro belasting per jaar.


‘Hou rekening met de vele soorten belasting die er er óók nog bijkomen’


Maar dan ben je er nog niet. Nederlandse gemeentes heffen namelijk ook verschillende belastingen over vakantiehuisjes. Zo moet je rekening houden met waterschapsbelasting, onroerende zaakbelasting, rioolrecht en huisvuilheffing. De bedragen die je moet betalen verschillen per gemeente.

Op Vlieland betaal je 0,08747% onroerende zaakbelasting over een woning. Als je 100 vierkante meter aan afvalwater hebt dan betaal je € 98 per jaar aan rioolbelasting. Voor een meerpersoonshuishouden betaal je op het eiland € 299,75 aan afvalstofheffing per jaar.

Als je ook nog een hond hebt, dan betaal je aan hondenbelasting € 70,06 per jaar.

vakantiehuisje-vlieland2

Forensbelasting

Van de Nederlandse gemeentes heft 40% forensbelasting. Als je relatief veel in een gemeente verblijft, maar er niet ingeschreven staat, moet je deze belasting betalen. Die belasting geldt als je meer dan drie maanden per jaar een gemeubileerde woning in de gemeente tot je beschikking hebt.

Dus als je je chalet op Vlieland minder dan negen maanden per jaar verhuurt dan betaal je forensbelasting. Op Vlieland betaal je € 598 per jaar over het chalet.

Geen belasting over huurinkomsten

Een tweede huisje heeft belastingtechnisch gezien het voordeel dat je geen belasting hoeft te betalen over huurinkomsten. En als je je vakantiehuisje permanent verhuurt dan hoef je minder rendementsbelasting over je vermogen te betalen.

De waarde van je tweede woning neemt namelijk af door de verhuur, beredeneert de Belastingdienst. Afhankelijk van de huuropbrengst per jaar, wordt de woningwaarde waarover je belasting betaald vermenigvuldigd met een leegwaarderatio.

Dus stel dat je huuropbrengsten € 3.250 per jaar zijn, wat 5% van € 65.000 is, dan is je leegwaarderatio 73%. Dus dan hoef je maar 73% van € 65.000 is € 47.450 aangeven bij de Belastingdienst.

 


Op een rij

Dus resumerend: hoeveel ben je jaarlijks kwijt aan belasting voor een chalet ter waarde van € 65.000 op Vlieland.

  • € 56,85 onroerende zaakbelasting
  • € 98 rioolbelasting
  • € 299,75 afvalstofheffing (voor een meerpersoonshuishouden)
  • € 70,06 hondenbelasting
  • € 598 forensbelasting
  • € 569,40 vermogensrendementsheffing (er vanuit gaande dat verhuuropbrengsten € 3.250 per jaar zijn en het overige vermogen boven de € 21.139 euro uitkomt)

Dat is in totaal: € 1.692,06 aan belastingen per jaar.


 

Tweede hypotheek

Let verder op dat in dit geval banken geen hypotheek geven voor de aankoop van je chalet. Hypotheekverstrekkers gaan doorgaans niet met je in zee als je woning niet van steen of beton is en als de waarde onder de € 100.000 is.

Gelukkig zijn er wel tal van andere mogelijkheden als je je chalet niet zelf kan financieren, zoals een doorlopend krediet, persoonlijke lening, verhogen van de hypotheek op je eerste huis of een WOZ-krediet.

Bron: iexgeld.nl

Foto’s: bnla.nl

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!