Culinair Gezondheid

Waar blijft vet eigenlijk als we afvallen?

Wie af wil vallen, moet veel uitademen. Klinkt vreemd, maar uitademen is wel de manier waarop wij ons vet kwijtraken.

 

Dat je dit niet wist is niet zo gek, het is namelijk zelfs zo dat veel doktoren en voedingsdeskundigen eigenlijk niet goed weten waar het vet is gebleven als we afgevallen zijn. Vaak wordt gedacht dat het vet verbrand wordt bij beweging en inspanning. Maar dat is niet zo, we ademen het vet namelijk uit.

Uit resultaten van Australisch onderzoek blijkt bij het afvallen van bijvoorbeeld 10 kilo, die 10 kilo vet wordt omgezet in 8,4 kilo kooldioxide en 1,6 kilo water. Deze kooldioxide wordt vervolgens uitgeademd. Kooldioxide is een afvalproduct van het lichaam dat we bij een normale ademhaling ook kwijtraken. Het water raakt het lichaam weer kwijt door het uit te scheiden via de normale wegen als urine en zweet. Ben je 10 kilo afgevallen dan is je vet dus voor het grootste deel in de lucht verdwenen.

Maar waarom moeten we dan trainen en calorieën verbranden om af te vallen? Dat is een ingewikkeld verhaal maar het komt er in het kort op neer dat door de inspanning het vet niet gaat verbranden. Inspannen is eigenlijk de manier om de cellen waar het vet in zit opgeslagen open te breken om daarna het vrijgekomen vet weer uit te kunnen ademen.

Met alleen veel ademhalen zul je dus helaas niet veel afvallen, daarvoor blijft het ook nodig om te sporten of in ieder geval te bewegen. Maar dat is natuurlijk niet erg.

Oja, en wat minder eten natuurlijk… dat is misschien wel wat erger.

 

 

Bron: Sciencealert

Foto: Pixabay

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!