Comfort Gezondheid Wonen

Wat te doen bij brand? 3 Concrete tips voor senioren

Senioren zijn steeds vaker betrokken bij brand. Té vaak, als het aan de instanties ligt die erover gaan, zoals de brandweer. Door afnemend zicht en gehoor, beperkte mobiliteit en verstrooidheid is brand nog veel gevaarlijker voor zestigplussers dan voor jongeren. Weet jij zelf wat je moet doen bij brand? Of misschien wel belangrijker, weten je (hulpbehoevende) ouders goed wat ze moeten doen als er brand uitbreekt? We hebben het op een rijtje gezet.

 

1. Brand voorkomen

Brandende sigaretten en onoplettendheid bij koken zijn de twee grootste oorzaken van brand bij senioren thuis. Rook daarom alleen buiten, of in gezelschap, zodat een sigaret niet per ongeluk de bank in brand zet als iemand in slaap valt tijdens het tv-kijken.

Tijdens het koken kan de vlam in de pan slaan of kan je uitlopende mouw vlamvatten. Maak afspraken met de zorghulp over wat je ouders nog wel en niet koken.

Gebruik alleen apparaten die veilig zijn in gebruik. Vervang bijvoorbeeld de fluitketel door een elektrische waterkoker en let erop dat het elektrische kacheltje voldoende afstand heeft tot licht ontvlambare stoffen.

2. Brand tegengaan

Breekt er brand uit, dan moet direct 112 gebeld worden. Met een rookmelder of brandmelder wordt je op tijd gewaarschuwd. Slimme alarmering kan gekoppeld worden aan het persoonsalarm of aan de smartphone van de buren of familie, zodat er tijdig hulp wordt ingeschakeld bij problemen.

Met een sprinklerinstallatie wordt de brand automatisch geblust. Je kunt natuurlijk ook een brandblusser in huis halen. Sluit tussendeuren, zodat de brand zich niet (direct) verder kan verspreiden. Brandvertragende materialen geven je meer tijd om de brand onder controle te krijgen of om hulp in te schakelen.

3. Brand ontvluchten

Stel een vluchtplan op, met daarin de vluchtroute en welke handelingen ze onderweg naar buiten ondernemen. Zorg ervoor dat de vluchtroute vrij en stabiel is, bijvoorbeeld op de trap moet er geen rommel liggen en controleer of de leuning stevig is. Leg een sleutel bij de deur, zodat je snel naar buiten kunt.

 

Bron: thuiscomfort

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!