Geldzaken

Zo maak je van je erfenis geen familieruzie

Geen familie ontkomt eraan lijkt het wel: conflicten over de afwikkeling van een erfenis. Soms gaat het goed maar al te vaak niet. Van scheve blikken tot volledige ‘oorlog’ in de familie.
Dat is van alle tijden. Een oud gezegde luidt bijvoorbeeld: “Zeg nooit dat u iemand kent alvorens u een erfenis met hem hebt gedeeld”.

 

Familieverhoudingen verslechteren

Uit onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlanders geen contact meer heeft met een of meer familieleden. In bijna 70% van de gevallen gaat het om een verbroken contact tussen broers en zusters. In 16% van de gevallen is het contact tussen ouders en kinderen verbroken. Ruzie over geld en erfenissen zijn vaak de oorzaak van de conflicten. Die 47% uit het onderzoek was in 2013 nog 13%, een flinke stijging dus.


‘Zeg nooit dat u iemand kent alvorens u een erfenis met hem hebt gedeeld’


Stel dat er in dergelijke familieverhoudingen samen nog een erfenis afgewikkeld moet worden. Of beslissingen genomen moeten worden over de zorg van een ouder. Een ‘kippenhokscenario’ is dan makkelijk voor te stellen.

Nu zijn er geen makkelijke oplossingen voor dit probleem. Maar je kunt wel degelijk bij een aantal zaken stilstaan. Hiermee kun je de kans op ruzie met/tussen je kinderen verkleinen.

 erfenis2

 

7 aandachtspunten die de kans op ruzie verkleinen
  1. Staan financiële verhoudingen zoals leningen en schenkingen helder op schrift? Vage afspraken voeden achterdocht.
  2. Heb je wensen voor je uitvaart duidelijk vastgelegd? Onduidelijkheid kan leiden tot discussie en dat kan leiden tot ruzie.
  3. Wie gaat je nalatenschap afwikkelen? De erfgenamen samen of wij  iemand aan, een executeur? Verwacht je problemen tussen de erfgenamen? Overweeg dan een onafhankelijke executeur zoals een notaris of de bank.
  4. Moet een bepaalde bezitting naar iemand in het bijzonder? Leg dat dan vast in je testament en eventueel ook waarom. Regelingen zoals een naamsticker op het schilderij hebben geen officiële status en kunnen dus discussie geven.
  5. Geeft je iemand iets extra’s? Noem daarvoor dan de reden in je testament. Er is duidelijkheid en je erfgenamen hoeven er niet naar te raden.
  6. Is je testament actueel? Een testament dat niet aansluit op de actuele situatie kan veel vragen oproepen. Soms moeten de erfgenamen dan raden wat je bedoeling was.
  7. Heb je je wensen vastgelegd voor de situatie dat je die niet meer kunt uiten? En wie moet dan namens jou beslissingen nemen? Is er ook iemand die toezicht houdt? Leg dergelijke zaken vast in een levenstestament.
Een ruzie voorkomen of er juist een beginnen?

Je kunt overwegen om deze zaken nu al bespreekbaar te maken. Je kunt dan je bedoelingen toelichten en de vragen van uw kinderen beantwoorden. Dat kan verhelderend werken. Maar een erfenis is een emotioneel onderwerp. Je moet ervoor uitkijken dat de ruzie zich verplaatst van na je overlijden naar voor je overlijden

 

Bron: financialfocus

Tags

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!