Geldzaken Wonen

Is een miljoen genoeg voor een goed pensioen?

Wanneer mensen zeggen dat een miljoen euro niet meer is wat het geweest was, dan hebben ze ergens een punt. Wanneer je rekening houdt met inflatie, heb je meer dan het dubbele nodig om te kunnen kopen wat je in 1986 voor een miljoen euro kocht.

 

Een miljoen euro is een mooi rond getal en het is een ambitieuze doelstelling voor veel spaarders. De vraag is of het bedrag wel genoeg is om je pensioen door te komen.

Veel financiële adviseurs adviseren om in het eerste jaar van je pensioen slechts 3 tot 3,5% van je gespaarde vermogen te spenderen. In de jaren erna mag je dit percentage slechts licht verhogen, om te voorkomen dat je spaargeld er te snel doorheen gaat.

Dus van die miljoen euro mag je 30.000 tot 35.000 euro opmaken per jaar en dit bedrag schroef je op in lijn met de inflatie. Hoewel dit bedrag voor enkelen voldoende is, zullen de meeste mensen het wat aan de lage kant vinden.

Huis verkopen na pensionering

En dat terwijl een miljoen euro bij elkaar sparen al niet gemakkelijk is. Is het tegen je pensioengerechtigde leeftijd niet gelukt om tot een miljoen euro te komen? Dan kan het verkopen van je huis een optie zijn, zeker als je de woning al grotendeels hebt afgelost en deze ook nog eens meer waard is geworden. Dan zit je misschien al op de helft van die miljoen euro.

Een rationele gedachte, maar je mag ook niet vergeten dat je toch ergens moet wonen. Misschien kies je voor een huurhuis. Je krijgt dan wel weer te maken meer huurkosten en die kunnen evengoed aardig oplopen. De huur zal in veel gevallen hoger zijn dan de woonlasten van een bijna afbetaald huis. Dat gaat weer van je spaargeld af.

Je kunt ook verhuizen naar een goedkopere woning. We maken er een rekensommetje van.

Verkoopt u een hypotheekvrij huis van €400.000 en koopt u een huis van €200.000 terug, dan krijgt u €200.000 in handen. Maar stel dat er een hypotheekschuld van €100.000 nog niet is afgelost. Deze restschuld kunt u met de verkoop van het huis aflossen. Met de overwaarde van €300.000 koopt u het nieuwe huis van €200.000, en onder aan de streep blijft er €100.000 over. De woonlasten gaan omlaag, want u betaalt geen rente en aflossing meer.

Zo ga je naar een miljoen, maar dan had je heel jong moeten beginnen

Vind je een miljoen euro een mooi streven? Op beursbink.nl wordt een voorbeeld genoemd van hoe je dit bedrag bij elkaar kunt sparen (beleggen).

Op je twintigste zou je dus 139 euro per maand opzij moeten schuiven. Per vijf jaar schroef je dit bedrag op. Uiteindelijk kun je dan tegen je pensioen een aardig stuk komen, mits je beleggingen jaarlijks met 8 procent renderen. Goed dus om dit eens aan je kinderen en kleinkinderen voor te leggen!

 

Bron: iexgeld.nl

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!