Comfort Geen categorie Wonen

Technologie helpt bij langer en veiliger thuis blijven wonen

Ouder worden is onvermijdelijk en kan gepaard gaan met uitdagingen op fysiek en mentaal vlak. Echter, veel ouderen willen graag in hun eigen huis blijven wonen, omdat ze zich daar comfortabel en vertrouwd voelen. Dat wil je vast zelf ook als het zover is, maar het is wel iets waar je ouders of andere oudere familieleden misschien nu al mee te maken hebben. Gelukkig kan moderne technologie ouderen helpen om zelfstandig en veilig thuis te blijven wonen.

 

Een van de grootste zorgen voor ouderen die thuis blijven wonen, is vaak de veiligheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende technologische hulpmiddelen beschikbaar om de veiligheid te vergroten, zoals slimme camera’s en alarmsystemen. Deze kunnen ouderen helpen om eventuele indringers te detecteren en waarschuwen de oudere en/of familieleden of hulpdiensten in geval van nood. Eén van de meest handige hulpmiddelen is een deurbel met camera. Dan kun je zien wie er voor de deur staat zonder op te hoeven staan en naar de deur te lopen. Én, wel zo veilig, je kunt zien of het een bekende of onbekende is die voor de deur staat.

Technologie helpt

Een andere belangrijke uitdaging voor ouderen die thuis blijven wonen, is vaak mobiliteit. Technologie kan ook hierbij helpen, door bijvoorbeeld het installeren van slimme sensoren en apparaten die ouderen kunnen ondersteunen bij het dagelijkse leven. Een voorbeeld hiervan is slimme verlichting, die automatisch aan gaat wanneer men de kamer binnenkomt of beweegt, zodat je je niet op de tast niet in het donker hoeft te begeven. Slimme bediening van lampen en gordijnen. Of slimme deursloten die automatisch opengaan wanneer de je met een specifieke wearable of smartphone in de buurt komt.

Slimme wearables

Daarnaast kunnen mobiele apps en wearable apparaten helpen bij het monitoren van de gezondheid. Zo zijn er apps beschikbaar die het medicijngebruik bijhouden en reminders geven wanneer het tijd is om medicijnen in te nemen. Wearables zoals smartwatches en fitnesstrackers kunnen ook helpen om de gezondheid te monitoren, bijvoorbeeld door het bijhouden van de hartslag en het aantal stappen dat iemand per dag zet.

Groeps-chats

Tot slot kan technologie ouderen ook helpen om verbonden te blijven met familieleden en vrienden, zelfs als ze niet fysiek bij elkaar in de buurt zijn. Apps als Whatsapp maken het gemakkelijk om contact te houden met dierbaren en sociale interactie te blijven hebben. Met tekstberichtjes natuurlijk, maar ook met videobellen. En ook niet iedereen weet dat je ook groeps-chats en groepsvideo’s kunt houden met meerdere mensen tegelijk.

Kortom, moderne technologie kan ouderen helpen om veilig en comfortabel in hun eigen huis te blijven wonen. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar, van slimme sensoren en apparaten tot mobiele apps en wearables. Het is belangrijk dat ouderen en hun familieleden zich goed laten informeren over de mogelijkheden en advies inwinnen over welke technologie het beste past bij hun specifieke behoeften en situatie. Met de juiste technologische ondersteuning kunnen ouderen zelfstandig blijven en genieten van hun onafhankelijkheid en vrijheid, zonder concessies te doen aan hun veiligheid of welzijn.

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!