Geldzaken Partnership Wonen

De 55-plusser plust ook op de woningmarkt

De woningmarkt zit enorm in de lift. Er worden weer veel huizen verkocht en de huizenprijzen blijven stijgen. Een steeds groter deel van de transacties wordt gedaan door 55-plussers. Dit is te merken in het aantal hypotheken die door 55-plussers zijn afgesloten in de eerste drie kwartalen van 2016. Volgens cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker is het aantal gesloten hypotheken met 14 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Voor deze aanzienlijke stijging zijn een aantal verklaringen.

 

Een goed moment om over je woonwensen na te denken

Veel ouderen die al wat langer in hun huis wonen hebben een behoorlijke overwaarde op hun woning. Daarnaast is de hypotheek vaak al deels afgelost. Dit maakt de overstap naar een nieuwe woning eenvoudiger. Dat is goed nieuws omdat je in deze fase van je leven wellicht andere woonwensen krijgt. Je huidige woning kan te groot geworden zijn, omdat de kinderen niet meer thuis wonen. Daarnaast kost een huis met tuin ook het nodige onderhoud, waardoor je misschien liever naar een appartement wilt. Of je kijkt nog verder vooruit naar een levensloopbestendige woning. Genoeg redenen dus om eens te gaan kijken wat de mogelijkheden zijn.

De stad steeds populairder

Ook blijken 55-plussers steeds vaker richting de stad te verhuizen. De 55-plusser heeft vaak meer vrije tijd, dan is een leven in de stad aantrekkelijker vanwege de vele voorzieningen. De grote steden zijn favoriet. Vooral de grote steden zijn favoriet, in Amsterdam en Rotterdam steeg het aantal afgesloten hypotheken onder 55-plussers achtereenvolgens met 37 en 19 procent. Ook de kleinere steden zijn populair, met name Den Bosch stijgt spectaculair met 125 procent.

Je eerste huis kopen na je 55-ste? Laat je goed adviseren over je mogelijkheden!

Opvallend is dat 1 op de 5 ouderen die een hypotheek afsluit starter op de woningmarkt is. Steeds meer 55-plusers kopen dus een eerste woning. Dat komt onder andere doordat veel woningcorporaties bewoners de mogelijkheid bieden om hun huurwoning te kopen. Vanwege de lage rente en de stijgende huurprijzen is het vaak gunstiger om te kopen dan te blijven huren. Dat kan soms honderden euro’s per maand schelen!


Vanwege de lage rente en de stijgende huurprijzen is het vaak gunstiger om te kopen dan te blijven huren. Dat kan soms honderden euro’s per maand schelen!


Let wel op: vanaf de leeftijd van 57 jaar is je pensioeninkomen van invloed op het bedrag wat je maximaal mag lenen voor de aankoop van een woning. Als je na pensionering de hypotheeklasten kunt betalen, kun je gewoon een hypotheek afsluiten. Ook voor 55-plussers zijn er dus voldoende mogelijkheden  voor het kopen van een eerste woning of verhuizen naar een andere woning.

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden eens contact op met een goede hypotheekadviseur.

 


In partnership met De Hypotheker


 

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!