Comfort Lifestyle

Project Postmaatje: een handgeschreven brief als wapen tegen eenzaamheid

Stel dat je straks zelf (echt) oud bent. Je zit in een verzorgingstehuis en de wereld om je heen wordt steeds kleiner. Mensen om je heen vallen weg, je komt zelf ook minder buiten. Dat is een vorm van eenzaamheid die helaas te veel voorkomt. Ieder mens wil in contact blijven met anderen, iedereen heeft de behoefte om te vertellen en te luisteren.

 

Project Postmaatje

Dat dacht Eef de Nooijer in 2014 ook. Ze wilde net als veel mensen iets doen aan deze eenzaamheid van ouderen. Vroeger was het heel gewoon om elkaar lange handgeschreven brieven te schrijven waarin mensen hun leven uit de doeken deden. Dat is iets wat de jongere generatie eigenlijk nooit meer doet.

Toch zag Eef de mogelijkheid om daarmee iets te doen. Ze besloot zichzelf en een aantal vriendinnen te koppelen aan ouderen in een verzorgingstehuis. Ze startten met Project Postmaatje en begonnen een handgeschreven briefwisseling met de ouderen. Eef zag hoe zeer dit gewaardeerd werd door de ouderen en besloot het project groter aan te pakken. Het werd al snel een landelijk succes.

Natuurlijk is Project Postmaatje altijd op zoek naar nieuwe briefschrijvers. Wil je zelf ervaren hoe leuk en waardevol het is om te schrijven met eenzame ouderen, meld je dan aan op postmaatje.nl

149-2
Waar schrijf je dan over en hoe vaak?

De inhoud van de brieven kan heel wisselend zijn. Je begint natuurlijk met een mooie brief waarin je jezelf voorstelt. Wie je bent, vertel over je gezin, wat je bezighoudt in het leven. Maar ook een berichtje als je op vakantie bent of een mooi gedichtje op z’n tijd doet wonderen. Probeer dat regelmatig te doen, zo’n 4-8 per jaar.


De kracht van het project Postmaatje: “Mensen hebben het gevoel dat er weer iemand aan ze denkt.”


Van de ouderen krijg jij dan weer handgeschreven brieven terug. Erg leuk en je zult zien dat de ouderen veel te vertellen hebben. Ze hebben immers al een vol leven achter zich. Soms mooie dingen, maar soms ook heftige zaken. Over hun ervaring in de oorlog of over kinderen die al jong gestorven zijn. Voor hun is het heel fijn om hier een gesprekspartner voor te hebben. Begin zelf te schrijven of schrijf samen je kinderen of kleinkinderen. Dat maakt het extra leuk voor de ouderen.

149-1

Voor de ouderen is het een prachtig project omdat ze in contact blijven met de wereld, kunnen praten over wat ze bezighoud en zichzelf op deze manier zoveel mogelijk een volwaardig mens blijven voelen. Voor de schrijvers is het natuurlijk mooi dat ze zo iets goeds kunnen doen voor anderen, maar wellicht net zo mooi is dat ze vaak ook iets kunnen leren van de kijk op het leven en de levenservaring van de ouderen.

Nogmaals, meld je hier aan als schrijver. Doen, want post maakt blij!

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!