Geldzaken Vrije tijd

Wat doe je als je vlucht vertraagd of geannuleerd is

Stakende luchtverkeersleiding, slecht weer of bijvoorbeeld technische problemen kunnen er voor zorgen ervoor dat je vlucht geannuleerd of vertraagd is.

Lees dan de onderstaande tips van hoe je met zo’n situatie omgaat, of je recht hebt op compensatie en hoe je die vergoeding claimt.

British Airways, easyJet en Ryanair zijn luchtvaartmaatschappijen die de de afgelopen tijd onder meer vluchten hebben moeten annuleren vanwege de staking van de Franse luchtverkeersleiders. Maar afgezien van de staking zijn er natuurlijk andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je vlucht naar huis vertraagd is. Wij hebben de antwoorden op de volgende, meest gestelde vragen.

Waiting at Airport
Wanneer heb je recht op vergoeding?
– Bij annulering

Als je vlak van tevoren te horen hebt gekregen dat je vlucht geannuleerd is, zal de luchtvaartmaatschappij je normaal gesproken een vergoeding geven voor het ongemak. Afhankelijk van de maatschappij waar je mee vliegt, kun je een volledig vergoeding verwachten of een alternatieve vlucht aangeboden krijgen.

Maar, in het geval van bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting, extreem weer of (daar heb je ‘m), een staking, krijg je geen vergoeding. Dit omdat de annulering het gevolg is van omstandigheden waar de luchtvaartmaatschappij zelf geen controle over heeft.

– Bij vertraging

Vlieg je vanaf een Europese luchthaven naar huis en is je vlucht drie uur of meer vertraagd, dan heb je wettelijk gezien recht op dezelfde compensatie als iemand wiens vlucht geannuleerd is. Hetzelfde geldt voor wanneer je met een Europese airline vliegt, zoals Ryanair of British Airways.

– Dus wat gebeurt er als mijn vlucht is geannuleerd wegens een staking?

Dan zal de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt je bepaalde assistentie moeten bieden. Dit kan echter verschillen van een gratis drankje op de luchthaven tot een hotelovernachting. Maar nogmaals: ze zijn niet verplicht om je enige compensatie te bieden, omdat een staking wordt gezien als een ‘ongewone omstandigheid’.

– Krijg ik compensatie als ik vast zit op een luchthaven, wachtend op een nieuw vlucht?

Als het geen ‘ongewone omstandigheid’ betreft, je een nieuw vliegticket hebt gekregen en je langer dan twee uur moet wachten op een korte vlucht of langer dan vier uur moet wachten voor een lange vlucht, dan krijg je eet- en drinkvouchers voor het vliegveld. Als de vertraging wel buiten de controle van de airline valt, dan kun je de extra kosten eventueel claimen bij je reisverzekering.

– Hoe claim ik mijn compensatie voor een vertraagde of geannuleerde vlucht?

Als je het lastig vindt om je compensatie te claimen, kun je hulp krijgen van nieuwe startups zoals Get Airhelp, die het werk voor je zullen doen. Wil je wel zelf je compensatie claimen, maar weet je niet hoe? Dan kan deze voorbeeldbrief je verder helpen.

– Wat als ik mijn overstap mis doordat mijn vorige vlucht vertraagd is?

Dan heb je helaas pech. Als je twee vluchten hebt geboekt met twee verschillende luchtvaartmaatschappijen en je mist je overstap omdat je vorige vlucht vertraagd is, krijg je geen compensatie. Het is daarom altijd aan te raden om vluchten te boeken met dezelfde luchtvaartmaatschappij, ook al kan dit in de eerste instantie duurder uitpakken.

– Wie betaalt voor mijn eten, drinken en accommodatie als ik een paar dagen extra moet blijven?

Eten, drinken en accommodatie wordt alleen betaald door de airline wanneer je met een Europese luchtvaartmaatschappij vliegt én je vertrekt vanaf een Europese luchthaven. Andere maatschappijen zullen ook proberen om je een accommodatie of een alternatieve vlucht aan te bieden, maar zullen je waarschijnlijk niet voorzien van eten of drinken. Je kunt deze extra kosten in dat geval wel proberen te claimen bij je reisverzekering. Vergoedingen voor overnachtingen worden per geval bekeken, afhankelijk van de plek waar je vast zit, hoe lang je vast zit en of je vrienden of familie in de buurt hebt waar je terecht kan.
Mocht je meer informatie willen hebben dan kun je op de website van EUclaim gratis advies opvragen om te kijken of jij recht hebt op een compensatie.

 

Bron: Skyscanner

Foto’s: vanbeekimages.com

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!