De bladeren kraken weer onder wandelschoenen, kastanjes en eikels* vallen uit de bomen en paddenstoelen schieten uit de grond. De herfst is prachtig. Wandel één van deze wandelroutes en geniet van dit prachtige seizoen! Fijne herfstwandeling.
Dwalen op het Dwingelderveld
Nederland, Drenthe, Spier
Het Nationaal Park Dwingelderveld behoort tot de grootste natuurterreinen van ons land. Een heerlijke bestemming voor een gevarieerde herfstwandeling! Het gebied, van oorsprong in dienst van de landbouw met overbegrazing en stuifzand als gevolg, is vanaf het begin van de 20e eeuw beplant met bomen om het bewegende zand te temmen. Vanaf 1991 waait een nieuwe wind.
Driedimensionaal dolen
Nederland, Gelderland, Berg en Dal
Wie de vlakte in Nederland wil ontvluchten, hoeft niet ver te reizen. De beboste stuwwallen rond de Duivelsberg zijn spectaculair wild, een beproeving voor de kuitspieren. Het herfstbos op de hellingen is adembenemend mooi: noestige eiken, beuken en kastanjes werpen goudgele bladeren en vruchten af. Proef vooral een appel in een boomgaard en kastanjes waarmee de grond hier is bezaaid!
Vennen en vijvers
Nederland, Gelderland, Nunspeet
Net aan de rand van de Veluwe en op een steenworp afstand van Nunspeet vallen in het terrein vrij veel cultuurelementen te verwachten. Deze wandeling, die bestaat uit drie aaneengeregen paaltjesroutes, laat veel van die menselijke ingrepen zien: soms zijn ze intact, vaak zijn er alleen sporen. Verder is dit gebied erg rijk aan vastgelegde stuifduinen. Het resultaat van dat alles is een netwerk van sterk slingerende paden en een enorme afwisseling van de landschappen die al wandelend in beeld komen, het is geen honderd meter hetzelfde. Een paar vennen en ex-vennen zorgen voor nog meer variatie.
Scharrelen op de Heuvelrug
Nederland, Utrecht, Hollandsche Rading
Tussen Hollandsche Rading en Soest ligt een zeer geliefd wandelbos. Veel naaldbos, waar de dennenappels voor herfststukjes voor het oprapen liggen, maar het mooist zijn de loofbossen en de lanen met eiken en beuken. Hun kruinen verkleuren fraai in oktober en november en later leggen ze een dikke laag blad op de bodem die uitnodigt om erdoorheen te rennen. In het semi-koninklijke dorpje Lage Vuursche, waar prinses Beatrix zich in Kasteel Drakensteijn tot 1980 voorbereidde op haar toekomst als koningin, is in elk restaurant wel een stevige pannenkoek te scoren waarmee je weer een eind vooruit kunt.
Paleis het Loo Apeldoorn
Nederland, Gelderland, Apeldoorn
Aan het einde van de 17e eeuw speelden de Nederlanden internationaal een grote rol – en niet alleen op handelsgebied. Ook stadhouder Willem III had grote ambities. Zijn huwelijk met de troonopvolgster Mary Stuart maakte hem koning van Engeland en daarbij paste een nieuw paleis in de Nederlanden. Ondanks de vele oorlogen en de strijd met de Fransen, begon hij in 1685 met de bouw van het Nieuwe Loo, naar voorbeeld van Versailles, het buiten van zijn tegenstrever Lodewijk XIV.
Bron: Anwb