Cultuur Wonen

De Barcelona Chair. Het verhaal achter de designklassieker

Het is bijna niet voor te stellen dat hij bijna 90 jaar bestaat. Je kent deze stoel ongetwijfeld of misschien heb je hem zelf thuis staan. De Barcelona chair.

 

clásicos_del_diseño_industrial-mas_vendidos_2

De stoel dankt zijn naam aan het feit dat hij speciaal voor het Duitse Paviljoen van de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona gemaakt is. Het is een ontwerp van de architect van het paviljoen Ludwig Mies van der Rohe en zijn partner, de interieurontwerpster Lilly Reich.

 

800px-The_Barcelona_Pavilion,_Barcelona,_2010 1297020025-bcn-pavilion-wojtek-gurak4Barcelona_mies_v_d_rohe_pavillon_weltausstellung1999_03– Het Duitse Paviljoen was destijds revolutionair maar is zelfs nu, nu bijna 90 jaar later, nog steeds een modern en tijdloos ontwerp. De stoelen passen perfect bij de stijl het gebouw.

Het paviljoen zou symbool staan voor de opleving van Duitsland na de eerste wereldoorlog. Men wilde de ‘levenskracht van een nieuw tijdperk” verwoorden volgens commissaris van de tentoonstelling Georg von Schnitzler. Het paviljoen en de stoel moesten dus spraakmakend en monumentaal worden. De spaanse koning en koningin zouden in de stoelen zitten tijdens de openingsceremonie van de expositie. Of ze er destijds ook echt in hebben gezeten is niet helemaal duidelijk. Het ontwerp van de stoelen is gebaseerd op de oude romeinse vouwstoelen. Deze vouwstoelen waren een symbool van welvaart in die tijd. De vorm van de poten is duidelijk herkenbaar.

 

Barcelonachair3

Zakelijke elegantie

Het paviljoen zelf was revolutionair vormgegeven. Strak en voorzien van veel glas en marmer waardoor het een heel elegant ontwerp was. De Barcelona Chair pastte hier perfect bij. Luxueus maar toch functioneel. De stoelen in het paviljoen waren bekleed met wit leer van jonge geitjes. De stoelen werden echt het middelpunt van het paviljoen. Het was snel duidelijk dat hier een klassieker was geboren.

De stoel werd erg populair maar was niet erg geschikt voor massaproductie. Ondanks dat het ontwerp erg eenvoudig lijkt is er veel handwerk voor nodig om een stoel te fabriceren. Pas rond 1950 toen roestvrijstaal zijn intrede deed kon de stoel pas goed in productie genomen worden. Ook heeft Mies van der Rohe nog wat aanpassingen gedaan in om het ontwerp makkelijker en voordeliger te kunnen produceren. Nu bijna 90 jaar later oogt de stoel nog steeds modern en is hij erg gewild bij designliefhebbers en interieurachitecten. Dat geeft aan dat het met recht een tijdloos ontwerp is.

 

Barcelonachair4 Barcelonachair5 Barcelonachair6

 

De stoel is nu nog overal te koop. De prijzen varieren van rond de €6000 voor de originele in licentie bij Knoll gemaakte stoelen tot enkele honderden euro’s voor ‘minder officiële’ kopieen.

 

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!