Comfort Tech Wonen

Domotica in je huis zorgt voor veiliger, comfortabeler en zuiniger wonen

Alle verlichting in het huis een voor een aan doen. Naar boven toe om te kijken of de ramen dicht zijn. Heb je de verwarming nu wel of niet uitgedaan? Zaken die menig senior moeite kosten maar die tegenwoordig middels domotica heel goed te automatiseren zijn.

Het klinkt misschien wat ‘lui’ om alles in je huis te automatiseren maar het is natuurlijk wel erg comfortabel, zeker als je misschien al wat lastiger ter been bent. Dan is het meer dan interessant om je eens te verdiepen in domotica.

 

Domotica1

De definitie van domotica is: “De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.” Alle apparatuur en andere technologie dus die je helpen om comfortabeler te wonen. Een simpel voorbeeld van domotica zijn de schakelaars waarmee je de lampen automatisch aan en uitschakelt of de automatische garagedeuropener. Dat zijn al vrij ingeburgerde systemen. De ontwikkelingen gaat echter veel verder. En zeker de komst van smartphone heeft ervoor gezorgd dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Via gebruiksvriendelijke apps kun je alle systemen in huis bedienen. Of je nu thuis bent of niet.

Er zijn een paar kerngebieden waar de domotica zich op richt.

Comfort:

Denk hierbij aan het automatisch aan- en uitschakelen van verlichting, het regelen van de verwarming, openen en sluiten van gordijnen, bediening van tv en andere apparatuur vanuit bijvoorbeeld een app in je smartphone.


Veiligheid:

Domotica vergroot de veiligheid in je woning enorm. Je huis wordt een oplettend huis. De domotica werkt feitelijk als een heel geavanceerd beveiligingssysteem. Met een druk op de knop kunt u alle deuren en ramen vergrendelen, via sensoren en camera’s kun je je huis in de gaten houden. Ook op afstand als je een weekendje weg bent. Rook- en Co2-melders waarschuwen bij brand en bewaken de kwaliteit van de lucht. En mocht er brand zijn dan gaat automatisch alle verlichting aan zodat je makkelijker de weg naar buiten vindt.


Besparing:

De systemen kunnen er voor zorgen dat alleen in de ruimtes waar je bent de verlichting en de verwarming aan zijn. Ook de slimme thermostaten dragen bij aan energiebesparing.

 Domotica3

 

Dankzij domotica kunnen mensen straks langer thuiswonen

De ontwikkelingen gaan snel, de toepassingen worden steeds slimmer en de bediening steeds gebruiksvriendelijker. Daarom kan het niet anders zijn dan dat domotica een grote rol gaat spelen in de manier waarop we wonen. Het is zelfs zo dat de geavanceerde systemen al zo voorbereid kunnen worden dat later gekoppeld kunnen worden aan de systemen van thuiszorgorganisaties om zo hulp en zorg op afstand te kunnen krijgen.

De meeste systemen zijn draadloos en kunnen eenvoudig in een bestaand huis geïnstalleerd worden. De kosten lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de wensen van de klant. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Of beter gezegd: zo comfortabel als je zelf wilt.

 

Kijk voor meer informatie over domotica eens op thuiscomfort.nl

Domotica4

 

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!