Lifestyle Vrije tijd Wonen

Mag je overhangende takken van de buren zomaar snoeien?

Hoeveel overlast het soms ook geeft, je mag een overhangende tak van de buren niet zomaar afzagen. Maar dat wil niet zeggen dat je er niets tegen kunt doen. Volg dit stappenplan voor je gaat snoeien.

 

Stap 1

De makkelijkste manier: gewoon tegen de buren zeggen dat je er last van hebt en zeggen dat je de takken graag gesnoeid wil hebben. Als ze dat goed vinden dan kun jij het zelf doen of de buren kunnen het doen. Willen de buren het graag doen en kunnen ze er niet vanuit hun eigen tuin bij? Dan moet je ze toegang verlenen tot jouw tuin.

Stap 2

Heb je de buren aangesproken maar ondernemen ze geen actie? Dan kun je schriftelijk vragen om de takken te snoeien. Geef in de brief of de email een termijn aan waarbinnen je de takken gesnoeid wil hebben. 6 weken is een redelijke termijn daarvoor. Geef ook aan als de takken niet binnen die termijn verwijderd zijn jijzelf de takken gaat verwijderen.

Stap 3

Zijn de takken niet binnen de termijn verwijderd? Dan kun je de takken zelf weghalen. Je kunt de takken boven jouw grond afknippen. Alles wat je afknipt boven uw grond, is jouw eigendom. Gaat het om de takken van een heg die op de erfafscheiding staat? Dan mag je de heg aan jouw kant snoeien. Je mag de heg niet beschadigen.

Tip: Doorschietende wortels van een boom van je buren mag je wel verwijderen zonder eerst te vragen of de buren dit zelf willen doen.

 

Boom van de gemeente

Is de boom niet van de buren maar van de gemeente? Vraag dan de gemeente om deze takken te verwijderen. Mogelijk gelden er verordeningen of beleid waarin het snoeien van de takken geregeld is. Ga dus niet zelf aan de slag.

 

Bron: Juridisch loket

Illustratie: Freepik

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!