Cultuur

The Last Stand – Spookachtige overblijfselen van een schimmig verleden

Meer dan 70 jaar geleden bouwden beide kampen uit de Tweede Wereldoorlog de kustlijn vol met verdedigingswerken. Grote betonnen constructies, ontworpen om de zwaarste aanvallen te doorstaan. Nu, verloren in de tijd, zijn ze vastgelegd door fotograaf Marc Wilson in zijn project The Last Stand.

 

Een betonnen verdedigingslinie van 5.000 kilometer

De Duitsers bouwden de Atlantikwall om de geallieerden buiten te houden. De Atlantikwall liep van het noorden van Noorwegen via de kusten van Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk tot aan de grens met Spanje. 5.000 kilometer vol met bunkers, forten en versperringen. De geallieerden legden ook een verdedigingslinie aan langs de Engelse en Schotse kust.

De ruïne’s van deze verdedigingswerken zijn er nog steeds zichtbaar in het landschap en vormen een blijvende herinnering aan het verleden. De Engelse fotograaf Marc Wilson heeft in 4 jaar meer dan 40.000 kilometer gereisd om ze vast te leggen in deze bijzondere fotoserie.

 

Portland, Dorset, Engeland, 2012


Cramond Island, Firth of North, Schotland, 2012


Wissant I, Nord-Pas-De-Calais, Frankrijk, 2012


Vigso II, Nordjylland, Denemarken, 2014


Lyness, Hoy, Orkney, Schotland, 2013


Brounton Burrows II, Devon, Engeland, 2012


Newburgh I, Aberdeenshire, Schotland, 2012


Newburgh II, Aberdeenshire, Schotland, 2012


Stanger Head, Flotta, Orkney, Schotland, 2013


Lossiemouth II, Moray, Schotland, 2011


 

Het boek is hier te bestellen.

Foto’s: Marc Wilson

 

 

 

 

 

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!