Cultuur Lifestyle

13 portretten van 100-jarigen naast hun 80 jaar jongere ik.

Hoewel er steeds meer mensen ouder dan 100 worden is het nog altijd bijzonder als iemand die leeftijd bereikt heeft. De Tsjechische fotograaf Jan Langer zet ze in zijn fotoserie ‘Faces of Century” neer als mensen die ‘gerijpt zijn door levenservaring’ maar in wezen nog altijd hetzelfde zijn als in hun jonge jaren.

 

In deze serie plaatst hij foto’s van de eeuwlingen naast portretten van tientallen jaren geleden. Door zoveel mogelijk dezelfde pose en hetzelfde licht te gebruiken wil hij niet laten zien hoeveel ze veranderd zijn in de jaren, maar juist hoe weinig. Dát is de boodschap van de fotoserie.

Het zijn gezichten van mensen die veel mee hebben gemaakt, twee wereldoorlogen, allerlei politieke omwentelingen in hun land en natuurlijk de technologische vooruitgang van het moderne leven. Deze foto’s tonen niet alleen de schoonheid van het ouder worden zien maar laten ook zien hoe je door de jaren heen toch dezelfde blijft.

 

1 – Prokop Vejdělek, toen 22 jaar en nu 101 jaar oud

Prokop Vejdělek is een voormalig metaalkundige en de smaak van de verse warme geitenmelk uit zijn jeugd zal hij nooit vergeten.

 


2. Bedřiška Köhlerová, toen 26 jaar en nu 103 jaar oud

De in het Italiaanse Merano geboren Bedřiška Köhlerová wil eigenlijk nog éen keer naar Italië terug.

 


3. Ludvík Chybík, toen 20 jaar en nu 102 jaar oud

Voormalig postbode Ludvík Chybík zegt dat hij zijn vaste dagelijkse postroute nooit zal vergeten.

 


4. Vincenc Jetelina, toen 22 jaar en nu 101 jaar oud

Vincenc Jetelina zat na de tweede wereldoorlog 8 jaar in de gevangenis. Nu wil hij de rest van zijn leven alleen maar vrede.

 


5. Marie Fejfarová, nu 101 jaar oud

Marie Fejfarová besloot al haar herinneringen, inclusief oude foto’s te verbranden toen ze naar een verpleeghuis ging. Ze heeft veel drama meegemaakt in haar leven. Schuilen eerst voor de Nazi’s en later voor de Russen. Later in haar leven kreeg ze toch de kans om samen met haar man de wereld te zien. Haar ervaringen laten zien dat het nooit te laat is om een hoofdstuk in je leven te sluiten en een ander te openen.

 


6. Antonín Kovář, toen 25 jaar en nu 102 jaar oud

De dochter van voormalig musicus Antonín Kovář komt elke dag bij hem op bezoek. Hij zou graag nog een keer klarinet spelen.

 


7. Anna Vašinová, toen 22 jaar en nu 102 jaar oud

Als de dag van gisteren ziet Anna Vašinová voor zich hoe haar man werd weggevoerd door de Nazi’s. Na haar dood hoopt ze met hem verenigd te worden.

 


8. Stanislav Spáčil, toen 17 jaar en nu 102 jaar oud

Stanislav Spáčil was zijn hele leven werkzaam als elektriciën en vind nu nog te jong om over het verleden na te denken.

 


9. Anna Pochobradská, toen 30 jaar en nu 100 jaar oud

Anna Pochobradská was boerin. Nu heeft ze een rustig leven en is dankbaar dat haar dochter haar elke week langskomt.

 


10. Antonín Baldrman, toen 17 jaar en nu 101 jaar oud

Oud-kantoormedewerker Antonín Baldrman volgt nog dagelijks het nieuws om bij te blijven.

 


11. Marie Burešová, toen 23 jaar en nu 101 jaar oud

Marie Burešová praat graag over haar familie en zou ze allemaal graag nog één keer bij elkaar hebben.

 


12. Vlasta Čížková, toen 23 jaar en nu 101 jaar oud

Vlasta Čížková was kok op het kleine vliegveldje van Vodochody. Ze droeg vroeger haar zelfgeschreven gedichten voor op bruiloften.

 


13. Ludmila Vysloužilová, toen 23 jaar en nu 101 jaar oud

Ludmila Vysloužilová blijft actief. Ze hakt nog elke dag hout, schuift sneeuw en doet nog allerlei huishoudelijke klusjes.

 

Fotograaf Langer is dit project gestart omdat hij vond dat er te weinig aandacht was in de media voor ouderen. ‘Je moet alles uit elk moment van je leven halen en er ook bewust van zijn, want op een dag zul je begrijpen wat échte waarde had.” Dat is wat Langer zelf heeft geleerd van de mensen tijdens het maken van de foto’s.

Foto’s: Jan Langer

Bron: upcoming

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!