Geldzaken

Petitie Radar experiment basisinkomen voor 55-plussers

Radar heeft een tweedelige documentaire uitgezonden waaruit blijkt hoe moeilijk het is voor 55-plussers om aan het werk te komen. Slechts 3% lukt het om een fulltime baan te krijgen. Radar is daarom een petitie gestart voor een experiment met een basisinkomen voor 55-plussers.

 

Basisinkomen: einde aan uitzichtloos solliciteren

De economie in Nederland groeit, maar de langdurige werkloosheid onder 55-plussers blijft een probleem. Het consumentenprogramma van Avrotros denkt dat een gegarandeerd basisinkomen een oplossing kan zijn voor de grote groep oudere werkzoekenden die nu bijna geen kans hebben op een baan. Om dit te testen wil Radar een experiment houden en het idee zo in de praktijk te testen.

Het basisinkomen zou daarnaast ook een einde kunnen maken aan de bureaucratie waar veel werkzoekenden tegenaan lopen. De sollicitatieplicht tot aan de pensioenleeftijd, het ingewikkelde stelsel met de vele regels die zorgen voor stress en dat alles terwijl de kans op een baan minimaal is.

Experiment met 2000 mensen

Het experiment zou kunnen bestaan uit 2000 mensen in de behandelgroep en 2000 mensen in de controlegroep. Mensen die willekeurig worden geselecteerd uit de Nederlandse bevolking tussen 55 jaar en de AOW-leeftijd en die (gedeeltelijk) werkeloos zijn, krijgen de keuze om mee te doen. Dat houdt in dat ze minimaal 5 jaar lang een basisinkomen ontvangen, maar ook onder aangepaste belastingregels vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wegvallen van zorg- en huurtoeslag.

 

Kijk hier de uitzendingen terug:

Deel 1

 

Deel 2

 


Teken de petitie hier


Meer over deze Radar Extra Documentaire lees je hier.

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!