Gezondheid Vrije tijd

De engste en spectaculairste wandelpaden van Spanje

Spanje is een geweldig land om te wandelen. Er zijn duizenden mooie wandelpaden te vinden door de meest uiteenlopende landschappen, van hoge bergen naar woestijnen of langs de zee, je noemt het maar op en Spanje heeft het. Er zijn echter van die wandelpaden die de boeken kunnen ingaan als gevaarlijke, avontuurlijke en enge wandelpaden die niet voor elke wandelaar zijn weggelegd. Een van de bekendste is waarschijnlijk de Caminito del Rey in de provincie Málaga maar er zijn er veel meer die er angstwekkend uit zien.

 

De hieronder omschreven wandelpaden liggen overal verspreid door heel Spanje dus een auto pakken en er eventjes naartoe rijden zal er waarschijnlijk niet inzitten. Mocht je echter wel in de buurt van een van de omschreven wandelpaden zijn of er speciaal naartoe rijden, dan zal je bezoek zeker beloond worden door de prachtige natuur en spectaculaire wandelpaden.

 

Congost de Mont-rebei (Huesca)

De wandeling van Congost de Mont-rebei is te vinden op de grens tussen de provincies Huesca in de deelstaat Aragón en de provincie Lleida in de deelstaat Catalonië. Het heeft ook de naam desfiladero de Mont-rebei en is met recht een enge en spectaculaire wandeling te noemen. Het gaat om een spectaculair natuurgebied waar het dal soms maar 20 meter breed is en waar bergwanden te vinden zijn van meer dan 500 meter steil omhoog. Gedurende de wandeling zijn er enkele interessante punten zoals het uit de bergwand gehakte wandelpad aan de kant van Catalonië, door de mens uitgehakte tunnels, een hangbrug met een diepte van 40 meter en de houten trappen tegen de verticale bergwanden waardoor deze wandeling op deze lijst mag staan. Er worden met deze spectaculair gelegen trappen hoogteverschillen overbrugd van 25 en 40 meter. Een van de trappen is 70 meter lang en de ander 106 meter.


Pasarelas del Río Mao (Ourense)

Deze wandeling is te vinden in de provincie Ourense in de deelstaat Galicië. Volgens velen is het de meest spectaculaire en enge wandeling van de Ribeira Sacra. Ondanks het feit dat deze wandeling eng en op sommige punten gevaarlijk kan zijn, is deze toch ook wel geschikt voor kinderen. In totaal is de wandeling 3,5 kilometer lang met als vertrekpunt de oude elektriciteitscentrale genaamd Fábrica da Luz. Gedurende de eerste 1,7 kilometer van de wandeling loopt men over een houten stellage die spectaculair gebouwd is boven de rivier río Mao. De route biedt spectaculaire vergezichten en is gelegen in prachtige natuur. Het eindpunt is het dorp Barxacoba.


Ruta del Cares (tussen Léon en Asturië)

De Ruta del Cares is gelegen middenin het Picos de Europa gebergte tussen de provincies Léon en Asturië. Volgens kenners is dit een van de spectaculairste wandelroutes van Spanje maar iedereen heeft natuurlijk zo zijn/haar eigen mening. De route staat ook bekend als de “Gargante Divina” omdat de route gedeeltelijk in de rotsen is uitgehakt. De Ruta del Cares is ongeveer 11 kilometer lang en verbindt de dorpen Caín in de provincie León met de gemeente Poncebos in Asturië. De wandeling mag alleen te voet gedaan worden (dus geen fietsen) en ziet er weliswaar gevaarlijk uit maar is makkelijk te lopen. Het enige minpunt is de terugreis aangezien men naar het beginpunt moet teruglopen waardoor de route dus niet 11 maar 22 kilometer lang wordt.


Caminito del Rey (Málaga)

We beginnen het lijstje met de meest bekende en inmiddels ook meest toeristische “enge” wandeling van Spanje. De Caminito del Rey is te vinden tussen de gehuchten El Chorro en Ardales welke niet ver van de gemeente Álora liggen die op haar beurt weer in de provincie Málaga ligt, niet ver van de drukke kust. Sinds 2015 is het angstopwekkende wandelpad wat met een stellage tegen de rotswand is gebouwd weer opengesteld voor het publiek nadat er een grondige en broodnodige restauratie had plaatsgevonden. Het meest enge deel van deze wandeling is de houten stellage die hoog boven het stuwmeer tegen de bergwand is gebouwd. De rest van de wandeling is redelijk normaal te noemen wat het zeker niet minder interessant maakt. Voor de restauratie stond de wandeling te boek als de gevaarlijkste ter wereld en er zijn bij de illegale wandeling meerdere personen om het leven gekomen.


Cahorros de Monachil

Deze wandeling is perfect te doen door bezoekers die voor een korte tijd in de provincie Granada verblijven aangezien het beginpunt in de gemeente Monachil zich op slechts 8 kilometer van Granada stad ligt. Ondanks de ligging nabij de grote stad bekend van het Alhambra en het skigebied Sierra Nevada, is Monachil en de daarbij horende spectaculaire wandeling nog vrij onbekend. De wandelroute staat voornamelijk bekend vanwege de vele hangbruggen die gelegen zijn in het ravijn van Los Cahorros. Er zijn meerdere routes door dit natuurgebied maar de meest bekende is de wandeling langs en over de río Monachil. Hier zijn spectaculaire uitzichten, watervallen, rotspoelen, grotten en tunnels te vinden en uiteraard de hangbruggen wat het geheel erg spectaculair maakt. Een van de hangbruggen is 63 meter lang. Het is misschien niet de engste wandelroute uit deze lijst maar wel een van de spectaculairste. De gehele route is heen en terug ongeveer 9 kilometer lang.


Ruta de las Xanas (Asturië)

De wandeling door dit ravijn is gelegen in de Concejo de Santo Adriano in de deelstaat Asturië en kan omschreven worden als het kleine broertje van de eerder omschreven Ruta del Cares. Er zijn echter veel wandelaars die de Ruta de las Xanas mooier en indrukwekkender vinden en veel rustiger dan zijn grote broer. In totaal is de route 8 kilometer lang, heen en terug en is deze door alle leeftijden te lopen. Het beginpunt van deze route kan liggen in de gemeente Pedroveya of in Villanueva. In 2002 werd dit natuurgebied en de daarbij horende wandeling uitgeroepen tot Monumento Natural door de Principado de Asturias.


Canal de Urdón (Cantabrië)

Dit is misschien wel een van de moeilijkste routes die niet voor iedereen is weggelegd. De route is ongeveer 14,5 kilometer lang waar men vijf uur over zal doen. De route loopt door de prachtige natuur van de regio Cantabrië waarbij grote hoogteverschillen moeten worden afgelegd en men langs enkele rivieren loopt, bruggen moet overwinnen en over smalle paadjes moet wandelen om bij de eindbestemming te komen. Mede vanwege de overweldigende natuur en de vele waterpartijen is deze route een aanrader, maar dan wel voor de echte wandelaars want erg makkelijk is de route ook weer niet.


Faja de las Flores (Huesca)

In het geval van de Faja de las Flores gaat het om een spectaculaire op 1.000 meter hoogte gelegen 3 kilometer lange wandeling midden in het Ordesa natuurgebied in de provincie Huesca in Aragón. Eigenlijk is de Faja de las Flores een 3 kilometer lang onderdeel van de 15 kilometer lange wandelroute in de Valle de Ordesa. Een route waar men minstens 7 uur voor uit moet trekken. Het deel van de route waar we het hier over hebben is het 3 kilometer lange Fanja de las Flores, een wandelpad van 3 tot 7 meter breed waarbij men onder de enorme rotsen loopt met een kloof van soms wel 1.000 meter diep. Een van de moeilijkst toegankelijke gebieden is de clavijas de Cotatuero ofwel dat deel waar je over ijzeren pinnen moet lopen terwijl je aan de rotswand vast zit, iets wat zeker niet voor iedereen is weggelegd, zeker niet als je hoogtevrees hebt.


Camino de la Trona Siurana (Tarragona)

Het dorp Siurana is een van de spectaculairste gelegen dorpen van de provincie Tarragona en waarschijnlijk van de hele deelstaat Catalonië. Terwijl de normale weg waarop je met de auto naar het hooggelegen dorp rijdt al spectaculair is kan de wandeling naar boven al helemaal als speciaal gezien worden. De Camino de la Trona duurt ongeveer 4 tot 7 uur afhankelijk of je deze helemaal gaat lopen of gedeeltelijk. Vanaf de parkeerplaats bij het hooggelegen dorp kun je de Sender dels Gorgs nemen waarna je na 10 minuten lopen bij de Camí de la Trona uitkomt. Hierbij loop je als het ware langs de bergwand af en onder de rotsen door naar beneden (of omhoog) met de natuur om je heen, de bergen boven je en het stuwmeer beneden. Al met al zeer spectaculair.


Oude treinspoor La Fregeneda-Vega Terrón (Salamanca)

Het oude treinstation La Fregeneda bevindt zich tussen de rivieren Duero en Águeda, bijna op de grens met buurland Portugal in de provincie Salamanca. Vanuit dit treinstation loopt de route 17 kilometer lang richting Vega Terrón waarbij er enkele gevaarlijke stukken tussen zitten. Het hout op verschillende bruggen is rot of kapot waardoor het wandelen zelfs gevaarlijk kan zijn… maar niet minder spectaculair natuurlijk. In totaal heeft deze route 20 tunnels en 13 bruggen die overwonnen moeten worden, in zijn tijd een enorm werk om te bouwen maar gedurende vele jaren in verval geraakt. Je moet zeker geen hoogtevrees hebben als je deze route gaat lopen en een beetje avontuurlijk zijn ingesteld en niet bang zijn voor gevaar.


 

Bron: spanjetop10.nl

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!