Cultuur

De schoonheid van ballet tussen de sloppen

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi ligt Kibera, de grootste sloppenwijk van Afrika. Er wonen honderdduizenden mensen onder vaak erbarmelijke omstandigheden in krotjes zonder goede voorzieningen. Het leven is er zwaar maar toch staat Kibera ook bekend als ‘the city of hope’ omdat er veel projecten worden opgezet om het leven voor de bewoners te verbeteren. Eén van deze lichtpuntjes is de balletschool van Mike Wamaya.

 

Ballet op de meest onverwachte plek

Elke woensdag gaan op de Spurgeons Academy, een school midden in de sloppenwijk, de banken en stoelen het klaslokaal uit, wordt de vloer aangeveegd en veranderd het lokaal in een balletschool. Geen spiegels en ook geen bar om je aan vast te houden, maar het gebrek aan middelen wordt ruimschoots gecompenseerd door het enthousiasme van de leerlingen.

Mike Wamaya, zelf voormalig professioneel danser, geeft in deze onwaarschijnlijke omstandigheden balletles aan tientallen kinderen uit de wijk. Door de lessen leren de kinderen niet alleen dansen maar groeit hun zelfvertrouwen ook enorm. Ze staan zelfverzekerder in het leven en het geeft ze hoop op de toekomst. Sommige van de balletstudenten zijn zo goed dat ze zelfs studiebeurzen krijgen en zich zo verder kunnen ontwikkelen.

De Zweedse fotograaf Fredrik Lerneryd, woont in Nairobi en maakt deze prachtige fotoserie over de balletschool.

 

Foto’s: Fredrik Lerneryd

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!