Comfort Geldzaken Wonen

Inbreker keert vaak terug naar hetzelfde huis

Is er bij je ingebroken? Wees dan extra alert, want boeven keren vaak terug naar hetzelfde adres. Soms zelfs binnen een jaar! Dat gaat jou niet nog eens overkomen, toch? Hoe voorkom je (nog) een inbraak…

 

Eerder ingebroken? Een inbreker weet nu precies wat hij bij jou kan halen…

Nadat er ingebroken is, volgt bij één op de twaalf woningen opnieuw een inbraak binnen een jaar. Dit constateert het Verbond van Verzekeraars uit een eigen onderzoek. De verzekeringsbranche vermoedt dat dezelfde daders deze herhaalinbraak plegen. De boef weet precies wat er te halen valt en kent de zwakke plekken van de woning. Hij neemt opnieuw de gok.

Onveilig in je eigen huis

Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars zegt dat hij onder meer via Slachtofferhulp Nederland weet dat inbrekers regelmatig tweemaal toeslaan. De impact op slachtoffers is dan ook heel groot. Meerdere inbraken zijn funest voor het veiligheidsgevoel van een bewoner. Jevoelt zich immers niet meer veilig in uw eigen huis.

Een inbraak? Dat overkomt jou toch niet?

In Nederland worden ongeveer 65.000 inbraken per jaar gepleegd. Dat zijn bijna 180 inbraken per dag! De meeste woningen zijn helaas niet 100 procent inbraakveilig. En de meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Dit betekent dat de inbraak helemaal niet zorgvuldig is gepland en vooral voorkomt bij huizen die er ‘onbeveiligd’ uitzien.

Hoe goed beveiligd is uw huis? Doe hier de inbraakpreventietest van Stichting NIPW.

10 boefprooftips van Fiftymore:
  1. Zorg voor goede sloten op uw deuren en ramen, met eventueel inbraakstrips. Doe deuren en ramen (waar een potentiële inbreker doorheen past) op slot wanneer je  gaat slapen.
  2. Leg nooit de sleutel onder een deurmat of bloempot. Een beetje inbreker zal daar eerst gaan kijken, voordat hij de boel openbreekt. Leen huissleutels ook niet zomaar uit en maak er niet te veel kopieën van. Onthoud ook goed aan wie je je  huissleutel geeft, want een kopie is snel gemaakt!
  3. Wanneer je je  huis verlaat – al is het maar voor een paar minuten – zorg er dan voor dat je alle deuren en ramen goed sluit.
  4. Om inbrekers af te schrikken wanneer je niet thuis bent, is het belangrijk om een paar lichten aan te laten. Dit regel je  gemakkelijk met een tijdschakelaar.
  5. Wanneer er een raampje in je voordeur zit, is het van belang dat je geen sleutels in de voordeur laat zitten. Een inbreker tikt dit raam namelijk gemakkelijk in en draait zo de deur van het slot.
  6. Laat vuilniscontainers en (bijvoorbeeld) ladder of tuinmeubilair nooit buiten staan. Hier maakt een inbreker dankbaar gebruik van en klimt dan zo naar de bovenverdieping of over de schutting.
  7. Wees discreet op social media en zet je vakantieplannen met datum nooit online. Inbrekers zien dit ook en weten dan precies wanneer ze moeten toeslaan!
  8. Wanneer je op vakantie bent, is het belangrijk dat je huis een bewoonde indruk maakt. Laat iemand de post verzorgen, de tuin eventueel onderhouden en regel een tijdschakelaar voor de lichten. Ook kun je je buren vragen een oogje in het zeil te houden.
  9. Wanneer je een schuur of garage hebt waar je gereedschap in bewaart, is het van belang dat ook deze goed beveiligd is. Zorg voor een goed slot en berg uw gereedschap altijd op. Een handige inbreker weet precies hoe hij deze tools kan inzetten bij een woninginbraak.
  10. Als je waardevolle spullen hebt, is een kluis onmisbaar. Komt de inbreker toch binnen, dan zijn je waardevolle spullen dankzij de kluis een extra hindernis die wellicht niet wordt overwonnen. Extra voordeel van een kluis: deze is vaak ook brandwerend. Win-win!
Wilt u weten of er in jouw buurt veel wordt ingebroken?

Op de website politie.nl ziet je onder het kopje ‘Mijn buurt’ waar en wanneer er in jouw buurt is ingebroken.

 

Bron: thuiscomfort

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!