Cultuur Vrije tijd

Tours langs de slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog

‘Vooral nu het aantal mensen dat de oorlog bewust heeft meegemaakt steeds kleiner wordt, is het belangrijk deze periode levend te houden. De oorlog mag geen zwart/wit herinnering worden, vrede is geen vanzelfsprekendheid.’

 

Met deze woorden omschrijft de organisatie Battlefieldtours de gedachte achter de tours langs de slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Deze tours worden gehouden langs bekende locaties uit de oorlog zoals de Slag bij Arnhem of de stranden van D-day in Normandië. Maar minstens zo interessant zijn de andere plekken waarom hard gestreden is in de oorlog. Ze zijn bij het grote publiek misschien wat minder bekend maar zijn wel cruciaal geweest voor het verloop van de oorlog.

Slag om de Schelde

Een van deze operaties was bijvoorbeeld de Slag om de Schelde. De geallieerden rukten na D-day razendsnel op door Frankrijk en België naar het noorden. Maar voor de bevoorrading van deze troepen was men afhankelijk van vrachtwagen die vanaf de havens in Normandie naar het front reden. De haven van Antwerpen zou goed gebruikt kunnen worden bij de bevoorrading maar deze was onbruikbaar omdat de Duitsers nog de controle hadden over de toegang tot de haven via de Schelde hadden. De bevrijding van Zeeland was daarom van groot belang.

 

Daarop ging operatie Switchback van start en volgde een ongekend felle strijd om het gebied te veroveren op de Duitsers. Het duurde maanden voor het gebied geheel onder controle van de geallieerden was. De tour neemt de deelnemers mee langs de vele locaties waar de strijd gestreden werd.


Mensen moeten als het ware de kruitdampen kunnen ruiken


 

Sporen van de strijd in Groningen

Maar ook op andere interessante plekken worden tours georganiseerd. Het is zeer indrukwekkend om de verhalen rondom de Slag om Groningen te horen tijdens een tocht door de stad en de sporen te zien die de strijd heeft achtergelaten.

 

De tours zijn zeer interessant voor iedereen die meer wil weten over de strijd die geleverd is voor de vrijheid. De verhalen horen op de plekken waar het echt gebeurd is maakt veel indruk. Een aanrader voor jezelf, maar zeker ook heel bijzonder om bijvoorbeeld eens met je kinderen of kleinkinderen te doen.

 

 

Meer informatie over de tours lees je op battlefieldtours.nu

 

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!