Gelukkig worden. We willen het allemaal. Maar wat maakt nu precies gelukkig en wat moet je daarvoor doen in je leven? Een onderzoek van de beroemde Harvard universiteit geeft het antwoord.
Het zoveelste onderzoekje naar geluk? Nee, het bijzondere aan dit onderzoek is dat het al meer dan 75 jaar loopt. En wat het nog bijzonderder maakt is dat al 75 jaar lang dezelfde groep mensen wordt onderzocht.
In 1938 jaar geleden wilde de universiteit weten of het waar is wat veel mensen denken: namelijk dat geld gelukkig zou maken. Of de welgestelden daadwerkelijk een gelukkiger leven leiden dan armere mensen. Om dit goed uit te zoeken begonnen ze een uniek experiment.
De onderzoekers stelden twee groepen van in totaal 724 mannen samen. De groepen konden niet verder uit elkaar liggen. De ene groep bestond uit jonge studenten van de prestigieuze Harvard University. Deze studenten kwamen allen uit een goed nest en gingen een succesvolle toekomst tegemoet. De andere groep bestond juist uit jonge mannen uit de armste wijken van Boston. Geen opleiding, arm en wonend een ongezonde leefomgeving.
De onderzoekers volgden deze twee groepen hun gehele leven lang om te zien hoe hun leven zich zou ontwikkelen en welke invloed deze ontwikkelingen op hun ‘geluk’ zouden hebben. Hoeveel de levenspaden van deze mannen ook uiteen liepen, rijk of arm, succesvol of niet, beroemd of een anoniem leven leidend was de conclusie nu 75 jaar laten heel duidelijk.
Liefde maakt gelukkig én gezond
Geld maakt niet gelukkig, status ook niet. De kern van een gelukkig leven is liefde. Het hebben van goede relaties met andere mensen. Met je partner, met je familie en met je vrienden.
Het hebben van mensen om je heen op wie je echt kunt vertrouwen als je ze nodig hebt is ook lichamelijk gezond. Het helpt je te ontspannen en het zorgt er voor dat je geestelijk scherp blijft. Mensen die goede relaties hebben leven langer en hun hersenen blijven veel beter werken dan mensen die ‘alleen’ zijn. En alleen is niet alleen geen mensen om je heen hebben. Ook in een huwelijk kun je alleen zijn als je niet onvoorwaardelijk op je partner kunt vertrouwen. Een slecht huwelijk is lichamelijk ook veel ongezonder voor je dan een scheiding.
Blijf dus continu werken aan de band met je familie en met je vrienden. Dat is niet altijd eenvoudig en het vergt een hoop inzet maar het is o zo belangrijk. Ben je mensen uit het oog verloren of heb je onenigheid in de familie? Los het op. Het is de sleutel tot geluk. Het werkt echt.
De studie loopt nog steeds en in deze film vertelt Robert Waldinger, de huidige hoofdonderzoeker erover en geeft hij je heel mooie inzichten in de diepere betekenis ervan en laat je ook zien wat jij kunt doen om ook ‘gelukkig’ te worden of te blijven.
Illustratie: Freepik