Tech

Wat weten App-aanbieders straks van mij als ik ze toegang geef?

App-aanbieders willen soms alleen toegang tot bepaalde gegevens omdat het nodig is om de app goed te laten werken. Een zaklamp-app heeft bijvoorbeeld toegang tot je camera nodig. Maar app-aanbieders gebruiken jouw gegevens ook voor andere doelen. Ze delen ze bijvoorbeeld met andere bedrijven. Je ‘betaalt’ daarom bij apps vaak met je gegevens:

 

‘Betalen’ met je locatiegegevens

Geef je een app toegang tot jouw locatie? Dan ‘vertel’ je de app-aanbieder elke keer waar je precies bent. De app volgt je bij iedere stap en kan daar informatie uit halen. Bijvoorbeeld: ben je overdag vaak op een bepaalde locatie? Dan is de kans groot dat je daar werkt. De plek waar je ‘s avonds bent is waarschijnlijk je woonadres. Degene die ujouw gegevens bekijkt weet zo bijvoorbeeld ook of je in een rijke buurt woont. En kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je eerst een duurdere aanbieding te laten zien.

‘Betalen’ met je foto’s, video’s en audiobestanden

Geeft je een app hier toegang toe? Dan deel je al deze bestanden met de aanbieder. Dus ook de foto’s en video’s die je niet eens aan een bekende zou laten zien.

‘Betalen’ met je persoonlijke berichten zoals e-mails, sms’jes en chatberichten

Door informatie te verzamelen uit jouw persoonlijke berichten, komt de app-aanbieder veel over je te weten. Bijvoorbeeld met wie je veel contact hebt en waarover. Een marketingbedrijf kan jouw berichten doorzoeken op bepaalde woorden om te weten waarin jij geïnteresseerd bent. En vervolgens gerichte advertenties tonen.

‘Betalen’ met informatie over wifi-netwerken

De app-aanbieder kan zien met welk wifi-netwerk je verbinding maakt. Het netwerk waarmee je het meest ’s avonds en ’s nachts verbonden bent is waarschijnlijk jouw thuisnetwerk. En overdag maak je bijvoorbeeld verbinding met het netwerk van je werk. Dus ook op deze manier komt het bedrijf erachter waar je ongeveer woont en werkt. Zijn er andere apparaten die verbinding maken met datzelfde netwerk? Dan weet de app-aanbieder dat die personen mogelijk veel contact met jou hebben.

‘Betalen’ met je contacten

Als je een app toegang geeft tot jouw contacten, dan deel je alle contactgegevens van je vrienden. De app-aanbieder weet dan met wie je allemaal contact hebt. Je geeft ook nog eens hun telefoonnummers en soms zelfs hun adresgegevens cadeau.

‘Betalen’ met inzicht in je internetgedrag via apparaat ID of IMEI-nummer

Elke mobiele telefoon of tablet heeft een uniek identificatienummer. Dat heet ook wel het apparaat ID of IMEI-nummer. Aan de hand van dit nummer kan een app-aanbieder zien wat je op internet doet. Bijvoorbeeld welke websites je bezoekt en welke apps je koopt. Daarmee kan een bedrijf een compleet profiel van je opstellen. En je daarmee in een app advertenties laten zien die aansluiten op jouw interesses.

 

Bron: consuwijzer.nl

Tags

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!