Auto's Vrije tijd

Welke caravan vormt de ideale combinatie met jouw auto?

Niet elke auto is geschikt voor elke caravan en vice versa. Ben je je dus aan het oriënteren op een nieuwe auto of een nieuwe caravan dan is het verstandig om na te gaan of caravan en auto een goede combinatie vormen. De ANWB heeft hier een handige online tool voor ontwikkeld: de Caravantrekker.

 

In de Caravantrekker kun je alle gegevens van je huidige auto invoeren en zie je welk type en afmeting caravan het meest geschikt is in combinatie met jouw auto. Ben je naar een nieuwe auto aan het kijken dan kun je natuurlijk ook zien of deze geschikt is voor je huidige caravan.

 

Ga  hier naar de Caravantrekker op de ANWB website

 

Constant 80- of 100 kilometer per uur rijden of vanuit stilstand een helling van 12% nemen is voor veel moderne auto’s geen probleem meer. Het gaat er om controle te houden over de mogelijke prestaties van de combinatie, om veilig van rijstrook te kunnen wisselen of een vrachtwagen in te halen zonder dat de caravan gaat scharen. Hiervoor is een goede afstemming van auto en caravan uiterst belangrijk.

Auto en gewicht

Houd rekening met de maximum aanhangwagenmassa van jouw personenwagen. Dat staat tegenwoordig op kentekenbewijs deel 1. De caravan of vouwwagen mag – inclusief bagage! – nooit zwaarder zijn dan je auto. Daarnaast geven autofabrikanten een ’treinmassa’ op. Dat is wat de auto (leeg gewicht + inzittenden + bagage) en de caravan (leeg gewicht + bagage) samen mogen wegen. Ook die grens mag niet worden overschreden.

Bij sommige auto’s kan de optelsom van de afzonderlijke auto en de afzonderlijke caravan hoger uitvallen dan de treinmassa. Dat komt doordat op het kentekenbewijs een hogere maximale aanhangwagenmassa vermeld staat. In zulke gevallen gaat de treinmassa voor.

Je doet er verstandig aan in die gevallen voor een caravan te kiezen die inclusief laadvermogen niet zwaarder is dan de treinmassa minus de totale massa van je auto. Houd ook altijd rekening met de hoeveelheid bagage die je meeneemt.

Afstemming auto en caravan: 75% regel

Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan bevordert het weggedrag van de combinatie. De ANWB adviseert daarom de 75% regel in acht te nemen: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto zijn.

Trekkracht van een auto

Elke auto kan een aanhangwagen trekken. Natuurlijk heeft een auto met een lichte motor het met een caravan wat zwaarder. Een caravan ondervindt daarnaast veel luchtweerstand. Zo kan het bij tegenwind voorkomen dat je terug moet schakelen.

Ook hellingen beïnvloeden de prestaties. In de bergen moet de motor behalve de auto, inzittenden en bagage ook nog het gewicht van de (beladen) caravan de helling opsjorren.  De ideale caravantrekker heeft een groot koppel bij een relatief laag motortoerental. Maar ook de bandenmaat, de reductie in de versnellingsbak en de eindoverbrenging spelen een rol.

Stabiliteit van de caravantrekker

Een goede caravantrekker beschikt naast voldoende trekkracht ook over stabiliteit. Dat ligt min of meer opgesloten in het karakter van de auto en is van tevoren niet te voorspellen. De plaats van de achteras verraadt soms iets van de gevoeligheid voor caravans. Hoe dichter deze bij de trekhaak zit, hoe beter dat is.

 

Bron: Anwb

Foto: Fendt caravans

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!