Comfort Gezondheid

Feiten en fabels over slapen

Een fijne en goede nachtrust is belangrijk, dat weet iedereen. Maar er bestaan nogal wat fabels over slapen. Wij hebben een aantal feiten en fabels over slapen op een rij gezet.

 

Als je lange tijd niet slaapt, ga je dood

Feit. Zonder slaap ga je dood. Uit experimenten op ratten is gebleken dat zij na 3 weken niet slapen dood gingen. Dergelijke extreme experimenten zijn met mensen natuurlijk niet denkbaar dus hoe lang een mens zonder slaap kan, is dan ook niet te zeggen. Echter als je lang niet slaapt, gaan ten eerste je geheugen en je concentratie achteruit. Je maakt fouten, wordt prikkelbaar en slecht gehumeurd. Je lichaamstemperatuur daalt en je wordt vatbaarder voor infecties en ziektes.

De uren slaap voor twaalf uur tellen dubbel

Fabel. Als je gewend bent om pas na twaalven te gaan slapen, heb je heus geen slechtere slaap dan wanneer je om tien uur gaat slapen. Waar dit verhaal waarschijnlijk vandaan komt is dat de eerste uren van je slaap het diepst zijn. Van deze diepe slaap zou je het meest uitrusten. Daarom zijn ze het meest belangrijk!

Vrouwen slapen meer dan mannen

Feit. Er is een experiment geweest dat heeft uitgewezen dat vrouwen gemiddeld negen uur en mannen gemiddeld acht uur slapen. Een vrouw slaapt niet alleen  langer, maar ook lichter dan de man en dat komt door de hormonen die de slaapcyclus sterk beïnvloeden. Ook speelt een verhoging van de lichaamstemperatuur bij vrouwen tijdens het slapen vaak een rol.

Een middagdutje is ongezond

Fabel. Integendeel, een powernap van 5 tot maximaal 30 minuten is juist zeer goed en werkt verfrissend. Daarnaast zou een powernap de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Buiten de duur is er nog een beperking, aan het houden van een middagdutje, en dat is de powernap voor 15:00 uur gehouden moet worden omdat anders je nachtrust in gevaar komt.

Sommige mensen dromen niet

Fabel. Iedereen droomt, maar het kan wel zo zijn dat sommige mensen hun dromen niet onthouden. Er zijn experimenten geweest waarbij ze hebben geprobeerd om mensen die dachten dat ze nooit droomden, om deze tijdens de REM slaap wakker gemaakt. Deze mensen bleken allemaal te dromen.

Bij volle maan slaap je korter

Feit. Slaaponderzoekers ontdekten dat de stand van de maan inderdaad invloed heeft op onze slaap. Vooral vrouwen slapen bij volle maan minder lang. Rond nieuwe maan sliepen de proefpersonen ongeveer 7,0 uur. Bij volle maan verkortte die tijd tot 6,7 uur. Het onderzoek is niet onder een zeer grote groep gedaan dus is het lastig om te zeggen of dat het een representatief onderzoek was. Meer onderzoek is hier dus nodig.

Te weinig slapen maakt dik

Feit. Het blijkt dat met name hormonen de boosdoeners zijn van de gewichtstoename. Bij slaapgebrek zouden de hormonen het hongergevoel aanwakkeren en hierdoor heb je last van een onstilbare honger en blijf je dus eten. Je hoopt je dan ook beter te voelen als je nog iets eet. Bovendien heb je ook minder puf om alle verleidingen van eten te weerstaan als je moe bent.

Slaap kun je inhalen”

Fabel. Heel veel mensen denken dat ze in het weekend de gemiste slaap van de afgelopen week wel in kunnen halen, maar onderzoek heeft ook aangetoond dat de mens van nature maar 1/3 van de gemiste uren kan inhalen. Het beste is daarom om de hele week een regelmatig slaapritme aan te houden. Hierdoor val je ook sneller in slaap.

Een glas melk helpt je om in slaap te komen

Feit en Fabel. Het is inderdaad zo dat melk een kleine hoeveelheid tryptofaan, een stofje waar je slaperig van wordt, bevat. Echter voor een kalmerend effect moet je ongeveer 2 liter drinken. Een warm glaasje melk kan je wel helpen om te ontspannen en geeft je een soezig gevoel.

Oudere mensen hebben minder slaap nodig

Fabel. Je hoort inderdaad vaak dat oudere mensen minder slaap nodig hebben. Maar oudere mensen hebben dezelfde hoeveelheid slaap nodig als jongeren, en dat is tussen de 7 en 9 uur per dag. Het is wel zo dat het slaappatroon van oudere mensen verandert doordat ze bijvoorbeeld overdag wel eens een dutje doen.

Je krijgt rimpels van weinig slapen

Feit. Door een chronisch slaaptekort ontstaan er fijne lijntjes in de gezichtshuid. Een deel van de normale huidveroudering wordt ‘s nachts weer hersteld, en slaaptekort zorgt voor minder hersteltijd. Daarnaast verhoogt een tekort aan slaap het cortisol in het bloed, wat de werking van het huid verstevigende collageen tegenwerkt.

Als je gaapt dan ben je moe

Fabel. Het is niet per definitie zo dat wanneer iemand gaapt dat hij of zij dan ook moe is. Het kan ook zijn dat je bloedsuikerspiegel te laag is, of dat je lichaam een zuurstoftekort heeft. Door te gapen zorg je dat er extra zuurstof binnen komt.

 

Bron: huisarts.nl

Illustratie: freepik

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!