Auto's Geldzaken

Je nieuwe auto privé leasen. Interessant of niet?

Je ziet de advertenties en hoort de radiocommercials steeds vaker. Lease nu privé je auto! Een vast bedrag per maand betalen en voor de rest betaal je alleen de brandstof. Klinkt interessant?

 

De consumentenbond heeft zich onlangs verdiept in de voor- en nadelen van Private Lease. Daaruit blijkt dat het in sommige gevallen inderdaad best interessant kan zijn, maar dat er ook nadelen aan kleven.

Private lease. Hoe werkt dat?

Lease kennen we natuurlijk vooral uit de zakelijke sfeer. Een groot deel van het Nederlandse autopark bestaat uit zakelijke leaserijders. Bij lease betaalt het bedrijf een vast bedrag per maand voor een auto. Nu is het leasen van een auto ook mogelijk voor particulieren.

Kenmerken Private Lease:

Het is een vorm van autohuur voor langere periode (12 tot 60 maanden)

  • Je spreekt het aantal kilometers per jaar af
  • Je bent geen eigenaar van de auto.
  • Je betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto. Hierin zit alles verwerkt: afschrijving, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie en banden.
  • Je betaalt alleen de brandstof, eventuele boetes en het eigen risico bij schade.
  • Na afloop van de leaseperiode lever je de auto in
  • Heel belangrijk! Er is geen fiscale bijtelling zoals bij zakelijke leaserijders.
Voordelen Private Lease

Het grote voordeel is natuurlijk dat je exact weet wat je auto per maand gaat kosten. Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte reparaties en de bijbehorende hoge garagerekeningen. Je hebt ook geen spaargeld nodig om een nieuwe auto te kopen.

Private Lease is seniorvriendelijk

Voor oudere consumenten heeft Private Lease een ander voordeel.  Oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen voor de aanschaf van een auto. Privé leasen is dan een optie. Let wel: ongeveer de helft van de aanbieders hanteert geen maximum leeftijdsgrens. Bij de overige aanbieders geldt meestal een grens van 75 jaar of hoger.


Private Lease kán interessant zijn, maar zeker niet voor iedereen


Nadelen van Private Lease

Is Private Lease dan zondermeer een goed idee? Nee, er zitten zeker serieuze nadelen aan Private Lease. Zo moet je je goed realiseren dat je een langlopend contract aangaat waar je zonder hoge kosten niet onderuit kunt.

Daarnaast zijn de kosten wel overzichtelijk maar het is niet in alle gevallen voordeliger dan zelf een auto kopen. Zo is het is duur bij weinig gebruik en hebben je opgebouwde no claim en je schadevrije jaren ook invloed op het mogelijke voordeel. De ANWB heeft een handige tool om de kosten van een nieuwe auto te checken. Je kunt hierin heel eenvoudig de werkelijke kosten per maand van een nieuwe auto vergelijken met de Private Lease tarieven. Zo zie je snel wat in jouw situatie het voordeligste is.

Een ander punt waar niet veel mensen aan denken is de invloed die het leasen van een auto heeft op je hypotheek. Het is namelijk zo bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek 65% van de kosten van het maandelijkse leasebedrag in mindering wordt gebracht op je maximale maandelijkse woonlasten. Lease je privé een auto, dan krijg je dus minder hypotheek. En dat kan behoorlijk oplopen!

Al met al kun je zeggen dat privé leasen interessant kan zijn. Maar het hangt wel sterk af van je persoonlijke wensen en omstandigheden.

Lees hier het uitgebreide advies op de site van de Consumentenbond.

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!