Gezondheid Vrije tijd

Beweeg! De beste oefening voor een gezond blijvend brein

Een natuurlijke manier om je stemming te verbeteren, je geheugen te trainen en om cognitieve veroudering van je hersenen tegen te gaan?

Bewegen!

 

Klinkt simpel maar volgens studies werkt het echt. Het blijkt namelijk dat elke soort oefening die je een hogere hartslag geeft en je laat zweten een enorm gunstige invloed op je hersens heeft.

Deze zogenaamd aërobische oefeningen zijn oefeningen die het cardiovasculaire systeem verbeteren. Denk hierbij aan fietsen, zwemmen of hardlopen. Maar naast een betere conditie leveren deze oefeningen dus ook een gezondere geest op.

Dat lekker bewegen goed is voor je stemming zul je snel ervaren als je gaat hardlopen of fietsen. Een beter geheugen duurt wat langer maar binnen afzienbare tijd kun je het merken. Met regelmaat (en minimaal zo’n 45 minuten) bewegen is de beste fitness-oefening voor je brein.

Probeer jezelf te leren elke dag even je hoofd leeg te maken tijdens een stevige wandeling of tijdens het hardlopen. 10 dagen lang een half uur bewegen helpt volgens studies al om depressies aantoonbaar te verminderen.

50-plussers combineren voor het beste effect

De hersenen van 50-plussers hebben veel baat bij gecombineerde oefeningen waarbij je intensieve beweging afwisselt met meer statische oefeningen als planken of bijvoorbeeld muurzitten. Ook yoga en tai-chi zijn goed te combineren met aërobische oefeningen.

Bewegen helpt je hersenen in conditie te houden en zelfs te verbeteren, dat is zeker. Maar hoe exact is nog niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt dat de verbeterde bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof waardoor bijvoorbeeld zwakke verbindingen in de hersenen weer worden verstrekt.

Maar hoe het ook werkt, het werkt! Dus: blijf bewegen!

 

Illustratie: Freepik

Fiftymore.nl. Hard op weg om Nederlands leukste online-magazine voor 50-plussers te worden!

Inspirerende artikelen, relevante informatie en entertainment wisselen elkaar af. Soms om je te informeren over zaken die voor je van belang zijn, soms om je simpelweg te laten zien hoeveel moois er nog te ontdekken valt. Veel leesplezier!